Već prvog dana Sajma tehnike, u utorak 21. maja, struka će i u okviru stručnog pratećeg programa imati pune ruke posla.

Tako će od 10 do 11.30 h Slovenački poslovni klub, u Svečanoj sali upravne zgrade, održati panel sa temom “Industrija 4.0 Slovenija – Srbija, digitalna transformacija privrede”.

Od 12 do 13.30 h, u sali za prezentacije hale 2C, Srpsko društvo za osvetljenje DOS ima “Dan svetlosne tehnike”.

Od 13 do 14 h, u sali za prezentacije hale 2B, Fond za inovacionu delatnost predstavlja Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija sa akcentom na “Bespovratna sredstva za inovativna rešenja preduzeća”.

Na istom mestu, od 14 do 15 h, Inovacioni centar Tehnološko-metalurškog fakulteta organizuje predavanje na temu “Da li je pronalazač Tesla ujedno bio i naučnik”.

Takođe od 14 do 15 h, Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije organizuje, u formi okruglog stola, javnu raspravu sa temom “Međunarodni transfer tehnologije između Rusije i Srbije”.

U raspravi učestvuju govornici iz Ruske ambasade u Srbiji, Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ruskog centra za nauku i kulturu u Beogradu, Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji, te predstavnici univerziteta i preduzeća malog inovativnog biznisa (sa srpske strane) i predstavnici kompanija zainteresovanih za saradnju sa ruskim partnerima.

Okrugli sto biće u hali 2B, u okviru štanda 2101 Ministarstva nauke i visokog obrazovanja RF.

Od 14.30 do 18 h, u sali za prezentacije hale 2C, Savez pronalazača Srbije ima prezentaciju sa temom “Inovativni potencijali mladih”.