Kao i svake godine, vreme je da podvučemo crtu ispod upravo završenog Međunarodnog sajma knjiga, koji je ovog oktobra nosio oznaku – 62.

Za osam dana hale Sajam je posetilo 187,5 hiljada posetilaca, a od 519 direktnih izlagača, 116 je stiglo iz inostranstva a 403 izlagača su “branili boje” Srbije. Zajedno sa suizlagačima i zastupljenim firmama, na više od 30 hiljada kvadrata svoju produkciju predstavilo je 1033 učasnika. Sajam i izlagači zajedno su organizovali 525 programa i deset izložbi, a na 3. Festivalu stvaralaštva mladih predstavljeno je 19 programa.

Učesnici iz 21 zemlje, od kojih su četiri pripadale “počasanom gostu” – zemljama nemamčkog govornog područja, itekako su potvrdili da se radi o međunarodnoj manifestaciji, velikog značaja u čitavom regionu, ali i svetu.

Na Sajmu su proglašeni izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga, najbolji izdavač iz dijaspore. Dodeljena su posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, a specijalna priznanja uručena su i izdavačima za najlepšu knjigu i strip, za najlepše dečje knjige, a specijalno priznanje uručeno je i mladom dizajneru knjige.

Sajam knjiga pratilo je oko 1.200 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i online medija iz Srbije i još 17 zemalja.