Pod sloganom „Radost čitanja“, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu.

Uvodnu reč imala je Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu, a prisutnima su se obratili i Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka, i dr Zoran Avramović, predsednik odbora Sajma knjiga, Mirjana Lukić, savetnik direktora Beogradskog sajma i Sanja Milić, urednik programa Sajma knjiga.

Na najvećem i najposećenijem sajmu knjiga u regionu učestvovaće najznačajniji domaći, kao i inostrani pisci. Kao Grad Beograd, mi se trudimo da animiramo građane da što više čitaju. Prošle godine imali smo blizu 200.000 hiljada posetilaca. Bitno je da mladi naraštaji osete bliskost i ljubav prema knjizi – rekla je Ivona Jevtić, izjavivši da joj je čast što će počasni gost 63. Međunarodnog sajma knjiga biti Kraljevina Maroko. – Prošle godine imali smo sedmodnevnu manifestaciju Dani Maroka u Beogradu. Tom prilikom, na Kalemegdanu, oni su nam pokazali svoju kulturu, tradiciju i umetnost.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara izgrađenom u originalnom marokanskom stilu, Maroko će predstaviti najznačajnije nacionalne izdavače, javne institucije i više od 1.000 naslova, a gosti će biti pisac i umetnik Tahar ben ZYelun, istoričar i generalni sekretar Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdela Busuf, spisateljica i prevodilac Sana Šairi, dok će u Domu omladine 22. oktobra koncert održati Farid Ganam.

– Drago mi je što je Kraljevina Maroko prva arapska zemlja koja je imala čast da bude počasni gost na ovako značajnom događaju. Maroko će imati svoj štand od preko sto kvadratnih metara, izgrađen u našem orginalnom građevinskom stilu – rekao je Mohamed Amin Belhaž.

Pored gostiju iz Maroka, u programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti Jelena Sagalovič (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na nemački).

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da je Sajam knjiga manifestacija s najdužom tradicijom i najvećom posetom u Srbiji, a njen razvoj u poslednje četiri godine ilustrovao je podacima da je manifestacija 2014. imala 971 domaćeg izlagača, prošle godine 1.033, a broj inostranih izlagača je porastao sa 48 na 116. Izložbeni prostor je povećan sa 15.000 kvadrata na 30.000 kvadrata, broj programa sa 26 na preko 60, broj nagrada je uvećan sa pet na osam, a broj posetilaca sa 164.000 koliko je bilo 2014. na 187.000 koliko je Sajam knjiga imao prošle godine.

Radost čitanja - Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Primetivši da novi izazov pred Sajam knjiga postavlja digitalna revolucija, Avramović je izrazio uverenje da će knjiga ostati stub srpske kulture čemu će doprineti i sam Sajam i naveo da istraživanja pokazuju da je čitanost u Srbiji (osam posto) veća nego u Francuskoj (dva posto).

Prema rečima urednice programa ovogodišnjeg Sajma knjiga Sanje Milić obeležavanje jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović biće povod da se vidi gde je srpska književnost danas.

Najavljeno je i više tribina – „Pišem, dakle postojim“, „Misliti o knjizi“, „Knjiga će spasiti svet“, „Bajka o kratkovečnoj“, „Slušanje/gledanje knjiga“, „Knjiga u javnosti“, „Vreme pamćenja“ i niz izložbi kojima će takođe biti obeleženi značajni jubileji srpske kulture i književnosti, a grad gost Sajma knjiga biće Niš.

Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani 22. i 23. oktobar.

Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dečiju knjigu, najboljem izdavaču iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Tokom Sajma knjiga biće organizovani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.