Mnogobrojna dela iz književne produkcije Republike Srpske posetioci Sajma knjiga mogu da pogledaju na njihovom štandu u hali 2, koji je danas simbolično otvorio Dane Malešević, ministar prosvete i kulture RS.

Naglašavajući značaj nastupa na jednom prazniku knjige, kakav je svakako Međunarodni beogradski sajam knjiga, ministar je rekao da Republika Srpska predstavlja dela koja je iznedrila njihova savremena književna scena, sledbenici Kočića, Ćopića i drugih stvaralaca koji su dali veliki doprinos očuvanju srpskog jezika i pisma.

On je napomenuo i da se cele ove godine obeležeava 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, velikana srpske narodne poezije, a da je moto ovogodišnjeg nastupa Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu Višnjićev stih “Te gledajte šta vam knjige kažu”. Malešević je istakao da ovaj stih jasno poziva na povratak knjizi i na put istinskih kulturnih vrednosti.

Ministarstvo prosvete RS pokrenulo je kampanju “Čitajmo zajedno”, čiji je cilj podsticanje građana da čitaju i jačanje domaćeg izdavastva. Govoreći o ovoj kamapanji, Malešević je rekao i da je njen cilj da se na jedan drugačiji, kreativan način sprovede otkup knjiga za biblioteke u narazvijenim opštinama.

Nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu već deveti put organizuje Predstavništva RS u Srbiji, a Mlađen Cicović, direktor Predstavništva, najavio je za naredne dane promociju 67 knjiga, šest časopisa i dva zbornika, kao i književno veče na kome će se okupiti pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Nakon svečanog promovisanja nastupa RS, predstavljena je Enciklopedija Republike Srpske, koju je objavila Akademija nauka i umetnosti RS.