Promovisane lepote Zlatibora

Raznovrsna i zanimljiva ponuda Zlatibora na 40. Sajmu turizma predstavljena je na zajedničkom štandu Turističke organizacije Zlatibora, čajetinskog JP Gold gondola i Opštine Čajetina.

TO Zlatibor na Sajmu promoviše sportski turizam i predstavlja nove programe i sadržaje za poredstojeću letnju turističku sezonu na „zlatnoj planini“, kako bi ona zadražala poziciju vrhunske turističke destinacije u Srbiji.

Lokalna samouprava planirala je nova ulaganja u infrastrukturu, koja će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora. Biće uređene pešačke i biciklističke staze, nove parkovske površine i svakodnevno će biti organizovani izleti do obližnjih atraktivnih lokacija.

Ove godine je planiran završetak i puštanje u rad najznačajnijeg infrastrukturnog projekta – Gold gondole, panoramske žičare – gondole, koja će putnike prevoziti od centra Zlatibora do Ski-centra Tornik. Pored toga, porast domaćih i inostranih turista, od kojih najveći broj dolazi iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz Kine, Rusije, Nemačke i Holandije, zavisi i od stavljanja u funkciju aerodroma Ponikve, kod Užica.

Prošla godina za Zlatibor je bila jedna od najuspešnijih, a dobro je počela i 2018. godina, jer je tokom zimskog raspusta zabeleženo povećanje broja gostiju.

Pošto Zlatibor najčešće posećuju porodice sa decom, jedna od interesantnijih ponuda za predstojeću letnju sezonu biće zabavni parkovi – Avantura park i Dino park, koji su svoje kapacitete i sadržaje ove zime prilagodili zimskom turizmu i ponudili škole skijajnja.

Na ovom štandu posetioci imaju priliku i da prođu virtulenu turu trasom buduće gondole, tokom koje će posetioci moći da vide kako će izgledati realna i kompletna vožnja od centra Zlatibora, preko međustanice kod Ribničkog jezera, do vrha Tornika.

Putovanje virtuelnom turom traje dva i po minuta, dok će stvarna vožnja trajati oko 25 minuta. Očekuje se da će gondola biti završena i puštena u rad do kraja godine. Biće to najduža panoramska žičara na svetu, sa sajlom od skoro devet kilometara, koja će dodatno privlačiti pažnju i tirista i investitora.