Prvog dana Međunarodnog beogradskog sajma turizma predstavljen je početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u okviru kojeg su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sajam turizma došao je u pratnji šefa delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i otpravnice poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotee Gizelman.

U fokusu projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Predsednik Vučić rekao je na predstavljanju da će istok Srbije drugačije kada svi ovi projekti budu implementirani i dodao da će se razviti i druge grane, a ne samo turizam.

„Tih 16,5 miliona evra za različite projekte je ogroman novac… Neće da promeni sve, ali je teško da bismo, bez obzira na sve uspehe koje imamo u ekonomskoj politici, mogli da izdvojimo novac za ove projekte“, rekao je Vučić.

Ocenio da EU na pametan način ulaže novac u strateški razvoj i turističke potencijale, ali i dubinski i raznovrsno, kako bi Srbija mogla da privuče različite kategorije ljudi da dođu na istok naše zemlje.

„Istok Srbije i Podunavlje su biseri Srbije, koje do danas nismo iskoristili“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je uz pomoć EU obnovljena Golubačka tvrđava i istakao da će, kada budu završeni projekti, i Kladovo, Negotin, Zaječar i drugi delovi istočne Srbije, potpuno drugačije izgledati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici i otpravnica poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotea Gizelman

Donje Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodajući da će se u naredne tri godine raditi da se ta turistička destinacija predstavi Evropi, ali i ostatku Srbije.

Fabrici je kazao i da već četiri godine živi u Srbiji i da je to divna zemlja koja ima jedinstven turizam.

Kulturno nasleđe Srbije je jedinstveno i tu smo da pomognemo da se ojača, kazao je Fabrici i dodao da je od kako je rekonstruisana Golubačka tvrđava bilo više od 150.000 posetilaca iz celog sveta.

„Istočna Srbija nije samo bogato kulturno nasleđe već i božanstvena priroda, to je i region vina, tako da planiramo i finansijski da pomognemo Rajačke Pimnice, koje neguje kulturu vina. Pružićemo tako svim turistima mogućnost ne samo da prespavaju već i da uživaju u svim vinskim čarima ovog kraja“, kazao je Fabrici.

Otpravnica poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotea Gizelman je izrazila zadovoljstvo što GIZ sprovodi projekat za razvoj srpskog turizma, podsetivši da se navršava 20 godina nemačko-srpske razvojne saradnje i da je u prethodnom periodu u fokusu bila saradnja na jačanju konkurentnosti privrednog sektora, ali i stvaranju boljih uslova za život stanovništva.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić zahvalio je predstavnicima EU i svima koji su doprineli realizaciji projekta, a posebno Ministarstvu za evropske integracije koji je partner Ministarstvu turizma i dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu u kojoj su turistički projekti visoko na lestvici prioriteta.

Inače, „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je deo kampanje i projekta „EUzatebe“ , koji je usmeren razvoju turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansiraju EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.