Nizom poslovnih sastanaka rezervisanih samo za profesionalne kupce, u četvrtak 16. novembra 2023, na Beogradskom sajmu je počeo drugi po redu sajam vina, hrane i turizma Wine Vision by Open Balkan. Pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sajam će trajati do 19. novembra 2023. godine. Za širu javnost sajam će biti otvoren od petka 17. novembra.

Ove godine Wine Vision okuplja više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija i kompanija iz ugostiteljstva, iz 28 zemalja. Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana, i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.

Prvi dan Sajma posvećen je isključivo profesionalnim posetiocima i B2B susretima, a do sada je preko portala Sajma zakazano preko 3.000 susreta na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri otvoriti nove poslovne mogućnosti za sve vinare u regionu. Organizatori ove godine očekuju četiri puta više stručnih posetilaca nego prošle.

Vrhunac ovog regionalnog spektakla je takmičenje Open Balkan Wine Trophy, u okviru kojeg će tridesetak eminentnih sudija iz celog sveta ocenjivati više od 600 uzoraka vina iz regionalnih vinarija.

Za sajamske izložbe i programe sajam biće korišćeno šest hala, plus dve dodatne za gastronomiju, na preko 44.000 kvadratnih metara ukupnog izložbenog prostora. Hala 5 biće domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, majstorskih kurseva i takmičenja u kuvanju. U hali 11 postavljena je izložba hrane sa raznim vrstama jela i začina, posebno sa Balkana. U ostalim halama biće predstavljeni vinari, pri čemu će hala 1 biti posvećena vinima Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će hala 4 predstavljati vina iz celog sveta. Na galeriji hale 1 biće zastupljene destilerije i najbolje rakije Srbije.

Prodajni segment Sajma biće isključivo u specijalizovanoj prodavnici u hali 1A.

Kulinarski program Food Vision by Open Balkan biće održan u hali 11, gde će se najbolji regionalni kuvari takmičiti u pripremanju tradicionalnih balkanskih jela. Posetioci će moći da prisustvuju prezentacijama, majstorskim kursevima iz gastronomije, kuvanju na licu mesta i takmičenju kuvara.

Klub mladih kuvara Srbije organizovaće takmičenje profesionalnih kuvara pod nazivom Open Balkan Chef Culinary Challenge 2023, koje pored takmičenja ima i humanitarni karakter. Sva pripremljena i neiskorišćena hrana biće donirana banci hrane.

U segmentu rakije, na Sajmu će štandove imati preko 50 destilerija jer je rakija neizostavan segment balkanske autentičnosti, dok je srpska rakija od šljive uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne baštine.

Za sve prave poznavaoce vina biće upriličeni majstorski kursevi i predavanja o toskanskim vinima, o tome kakva je snaga terroara Severne Makedonije, o raznolikosti kineskih vina, o marketinškim strategijama za vinarije na Balkanu, osnovama degustacije i veštinama uparivanja hrane i vina i rasvetljavanju genetske raznovrsnosti vinove loze Srbije.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajma je 16 – 18. novembra 12 – 20 h (16. novembra ulaz dozvoljen samo uz akreditaciju), 19. novembra 12 – 18 h.

Pojedinačna ulaznica košta 700 dinara, grupna 500, porodična 1.400 RSD.

Parking u sajamskom krugu plaća se 200 dinara po satu.

Kombinovana jednodnevna ulaznica sa parkingom za automobil košta 2.000 dinara, a kombinovana trodnevna ulaznica sa parkingom za automobil (17 – 19. novembar) 5.000 dinara.

Iznajmljivanje čaša za degustaciju vina je 500 dinara.