Ministar Ljajić: 2020. godina reformi i novih investicija u turizam Srbije

Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe, Međunarodni sajam vina „BeoWine“, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Horeca-oprema“ i Sajam suvenira „Vidi Srbiju“.

Do nedelje, 23. februara, pod sloganom „Put pod noge”, turističku ponudu predstaviće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, uz prisustvo značajnog broja poslovnih posetilaca iz svih delova sveta kao i, za putovanja i nove destinacije, uvek zainteresovane najšire publike.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018. Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2.700.000 noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od milion stranih gostiju.

Radojičić je dodao da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu, i da će daljim razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segmentu.

– U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela, trenutno ih je ukupno 112, ali taj broj nije dovoljan za grad koji sve više razvija turističke potencijale, rekao je Radojičić.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je Republika Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

Dodao je da ove godine Šri Lanka, Kenija i Slovačka prvi put učestvuju na sajmu i da će sajam po ponudi i broju posetilaca biti bolji od prošlogodišnjeg.

Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat

Pošto je publika imala priliku da pogleda promotivni film o Republici Egipat, u svom obraćanju dr Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat, istakla je dobre odnose Srbije i Egipta i sajam kao dobru priliku da se ti odnosi dodatno unaprede.

Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije.

Najveću turističku manifestaciju, Beogradski sajam turizma otvorio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić porukom da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden je red u rad turističkih agencija.

– Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata, rekao je Ljajić.

Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru.

– Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija korona virusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.

Počeo je Sajam turizma

Posetioci Sajma turizma, vina, ugostiteljstva i suvenira, pored ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, odabira destinacija za putovanje i odmor uživaće svim čulima u ukusima i mirisima gastronomske ponude, specijaliteta ovog podneblja, ali i degustaciji najboljih vina, rakija, pića, kao i suvenira iz svih krajeva Srbije. Prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih veština na najmodernijoj opremi uz degustacije proizvoda, razlog su zašto posetioci svakog februara iščekuju ovaj nezamenljivi i vanserijski događaj. Pod kupolama Beogradskog sajma, na najvećoj turističkoj smotri u regionu, govoriće se na svim jezicima sveta, promovisati najlepše vrednosti kultura, naroda i običaja, i afirmisati bogata simbolika putovanja.

Radno vreme manifestacije: četvrtak, 20., petak 21. i subota 22. februar od 10 do 19h i nedelja, 23. februar od 10 do 18h.

Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara. Cena porodične ulaznice (roditelje sa decom starosti do 16 godina) 800 dinara.

Parking: 200 dinara po satu.