Crna Gora, „zemlja partner“ na ovogodišnjem Sajmu turizma, pripremila je niz promocija, prezentacija i zanimljivosti kojima će se predstaviti na svom štandu. Da je uvek drugačija i da njene čari treba otkriti potvrdiće i predstavljanje prve žene pilota u ovoj državi.

Helikopterska revolucija već je započela u zemljama regiona, a Crna Gora će na Sajmu turizma, na svom štandu koji predstavlja pod parolom „Otkrijte Crnu Goru“, javnosti prvi put predstaviti ženu pilota. Reč je o Lauri Protat, ženi koja vodi  Airways Scenic & Charter. Pored toga što izvodi avio operacije i organizuje ture razgledanja Crne Gore helikopterom, iz vazduha, Laura Protat i iznajmljuje avione za privatne čartere u celom region.

Žena pilota u budućnosti će verovatno biti mnogo više, jer na svetskom nivou postoji potreba za 500 hiljada pilota u narednih 20 godina. Laura je već izabrala profitabilno zanimanje, jer ljudi i vole i žele da lete i istražuju nove zemlje i destinacije. Prema zvaničnim podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) u 2035. godini očekuje se 7,2 milijardi putnika, što je gotovo dvostruko više od 3,8 milijarde putnika u vazdušnom saobraćaju iz prošle godine. Inovacije u avijaciji, kao što su ture razgledanja koje traju kratko, daju prostor za nova iskustva i ponovni doživljaj već poznatih lokacija.