“Odlazak čarobnjaka” naziv je programa održanog na Sajmu knjiga, a posvećenog liku i delu Raše Popova. Govoreći o ovom čarobnjaku, kako su ga videla posebno deca, Ljubivoje Ršumović, naš poznati književnik, rekao je da je Raša Popov bio jedan od retkih književnika sa ovih prostora koji je u bajkama mešao fikciju sa realnim istorijskim činjenicama.

-Posle Aleksandra Vuča, Raša Popov je bio jedan od najznačajnijih pisaca nadrealista koji su koristili igru reči i to pretvarali u predivne bajke i pesme za decu, rekao je Ršum.

Svi učesnici skupa su se potrudili da ovaj omaž bude sasvim u njegovom stilu: pun mudrosti, emocija, smeha i pomalo sarkazma. Svi učesnici su  odlično poznavali ovog “sveznalicu”, pesnika, novinara, ravničarskog mudraca, čovekoljupca i svi su citirali Rašine doskočice, pesme, duhovite replike, koje bi mogle da ispune jednu omanju enciklopediju. Događaju je prisustvovala publika svih generacija, što je potvrda popularnosti Raše Popova, bez obzira da li je nastupao u programima namenjenim najmlađima ili njihovim dekama i bakama.