Na drugoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare održanoj 18. oktobra u Medija centru, saopšteno je da je sve spremno za početak 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će se održati na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra 2018. godine.

Najavljujući najveću i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Beogradu, Ivan Karl, sekretar u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, istakao je „da je Međunarodni beogradski sajam knjiga kulturni brend Beograda i Srbije i najdugovečnija i najposećenija manifestacija kulture“. On je rekao da Sajam knjiga predstavlja jednu veliku porodicu autora, čitalaca, izdavača, prevodilaca i bibliotekara i dodao da je „kulturna i edukativna misija Sajma knjiga neprocenjiva jer pruža mogućnost za upoznavanje sa novim tokovima u domaćoj, evropskoj i svetskoj književnosti“.

Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, podsetio je da tradicija Sajma knjiga traje još 1893. godine, kada je održana prva izložba knjiga u Beogradu i dodao da Sajam knjiga iz godine u godinu nastoji da tu tradiciju sačuva, unapredi i obogati. On je saopštio da će 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriti pesnik i akademik Matija Bećković i istakao da je ovogodišnji počasni gost Kraljevina Maroko. On je naglasio da je Sajam knjiga ove godine ostvario saradnju sa Ministarstvom inostranih poslova, a kao rezultat te saradnje biće održana tri predavanja, na temu knjiga „Jasenovac Aušvic Balkana“ , „Pupin -od useljenika do pronalazača“ i „Diplomatska misija dr Davida Albale“. „Broj posetilaca, domaćih i inostranih izlagača kao i broj programa Sajma knjiga povećava se iz godine u godinu“ naglasio je Zoran Avramović i zaključio da „u srpskoj kulturi knjiga predstavlja stub društvene i kulturne tradicije“ .

NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je Kraljevina Maroko prva arapska zemlja počasni gost Beogradskog sajma knjiga. „Knjige imaju važnu ulogu u životu Marokanaca svih uzrasta, a sajmovi poput Beogradskog, predstavljaju odličnu priliku da nas podsete na to koliko je čitanje ključno za sopstveni razvoj i neprocenjiva prilika da razumemo svet oko nas, otvaranjem prema drugim kulturama i ljudima“. On je istakao da će pored štanda od 100 kvadratnih metara, izgrađenog u originalnom marokanskom građevinskom stilu, učešće Kraljevine Maroko na Sajmu knjiga obogatiti i prisustvo istaknutih marokanskih autora poput istoričara i generalnog sekretara Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdulaha Busufa, pesnikinje Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljice i prevodioca Sane Čairi i pisca i umetnika Tahara Ben Želuna.

Održana druga konferencija za novinare povodom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma, rekla je da „Beogradski sajam knjiga oseća veliku odgovornost i obavezu da jedan od najvećih brendova u srpskoj kulturi bude očuvan“ i dodala je Sajam knjiga ne samo najveća, već i najuglednija kulturna manifestacija Beograda i Srbije.

Sanja Milić, urednik programa Sajma knjiga govorila je o programima ovogodišnjeg Sajma knjiga. Ona je istakla da će prvog dana Sajma knjiga, nakon svečanog otvaranja, svoju knjigu, „Rat – mitovi SSSR-a 1939 – 1945“, predstaviti Vladimir Medinski, aktuelni ministar kulture Ruske Federacije. Važan deo programa Sajma knjiga biće programi posvećeni poeziji i prozi, poput „Dijaloga poetika“, na kojima će učestvovati pesnik i akademik Matija Bećković, pisci Miro Vuksanović i Vladimir Kecmanović. „Programi Sajma knjiga biće dijaloškog karaktera, u okviru njih će ljudi sučeljavati svoja mišljenja, a pisce će predstavljati kritičari kroz razgovor“, naglasila je Sanja Milić i podsetila da će gosti i učesnici Sajma knjiga biti, između ostalih i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, kao i stručnjaci i proučavaoci dela Mihaila Petrovića Alasa i Miloša Crnjanskog. Problemska tema “Politika i književnost” biće posvećena stogodišnjici od rođenja Aleksandra Solženjicina, a biće obeleženi i jubileji srpske književnosti,120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa. Program Sajma knjiga obuhvatiće i programe “Knjiga u javnosti” i “Knjiga će spasiti svet” u kojem će učestvovati autori, prevodioci, bibliotekari, ilustratori i grafički dizajneri, a program posvećen književnosti za decu nosi naziv po knjizi Desanke Maksimović, “Bajka o Kratkovečnoj”.

Na najreprezentativnijem sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci, a tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će po najpovoljnijim cenama da obnove svoju kolekciju knjiga najnovijim naslovima. 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga će tradicionalno obeležiti poslednju nedelju oktobra u Beogradu kao praznik knjige i kulture.