Posetioci Sajma knjiga, kao i svake godine, na štandu Centra za promociju nauke (CPN) mogu da pronađu sva izdanja naučne zajednice objavljena u prethodnih godinu dana.

CPN je pripremio bogat program – od predstavljanja i promocija radova domaćih istraživača, preko predstavljanja posebnih programa koje organizuju naučni klubovi iz 13 gradova širom zemlje, do promocije 10. broja časopisa Elementi i novog izdanja CPN-a – knjige “Bura informacija”.

Tema ovogodišnjeg nastupa Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga su naučne informacije. Ovaj retko korišćeni izraz obuhvata globalnu razmenu informacija između istraživača, njihovih institucija, izdavača, kompanija i država. Najpoznatiji primeri naučnih informacija – recenzija, citiranost, impakt faktor, Hiršov indeks – koriste se kako bi se ocenio naučni rad i odredila sudbina njegovog autora. Čitav štand CPN-a dizajniran je i opremljen u tom duhu.

U ovogodišnjem Katalogu izdanja naučnoistraživačkih organizacija, koji CPN tradicionalno poklanja svim posetiocima štanda, našlo se niz zanimljivih istraživanja objavljenih od prethodne manifestacije. Katalog je podeljen po oblastima i obuhvata birotehničke, društvene, medicinske, prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke i humanističke nauke, posebna izdanja univerziteta, SANU, stručnih društava, zavoda i ministarstava, kao i druga izdanja.

Posebno će biti promovisano “novo, uzbudljivo izdanje” – “Bura informacija”, autora Vinsenta F. Hendriksa i Pelea G. Hansena. Knjiga prikazuje ponašanje ljudi na društvenim mrežama na jedan originalan i duhovit način, koji je možda najbolje opisan sintagmom “socijalna psihologija na spidu”.