Međunarodni beogradski sajam knjiga, kultna manifestacija koja se duže od šest decenija održava na Beogradskom sajmu, od 22. do 29. oktobra okupiće više od 450 domaćih i stranih izlagača, najavljeno je na konferenciji za novinare. Pored izdavačkih kuća koje će se predstaviti na 62. Sajmu knjiga, ova manifestacija ugostiće najznačajnije domaće i brojne strane pisce. Svoja premijerna dela, ali i brojna ponovljena izdanja, izlagači će prezentovati u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4.

Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, zemlje nemačkog govornog područja, ove godine su počasni gosti i predstaviće svoju književnost. Zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnom udruženju austrijskih knjižara, od hiljadu knjiga koje će predstaviti savremene autore, čak 350 naslova srpska publika videće premijerno. Na različitim događajima i manifestacijama biće upriličeni razgovori sa dvadesetak autora iz ovih zemalja.

Pored zemalja koje su počasni gosti, na 62. Sajmu knjiga predstaviće se i izdavači iz Angole, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uz isticanje značaja ove manifestacije, Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu, na konferenciji za novinare istakla je da će ove godine u fokusu Sajma knjiga biti savremena književnost na nemačkom jeziku.

Napominjući da organizovanje Sajma knjiga predstavlja čast i zadovoljstvo, Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma, poželela je dobrodošlicu novinarima i napomenula da je reč o manifestaciji koja je postala svojevrstan brend. Održaće se na 30 hiljada kvadrata, a trajaće od nedelje do nedelje – od 22. do 29. oktobra. U istom terminu, samo što će trajati nekoliko dana kraće, jer počinju 25. oktobra, na Beogradskom sajmu će se održati još dve manifestacije – 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava (u halama 2B i 3A) i Media market – Sajam informisanja, komunikacija i marketinga (u hali 3).

Predsednik Odbora Sajma knjiga dr Zoran Avramović rekao je da je Odbor sačuvao sve dosadašnje programe, neke je i obogatio, ali da već tri godine nije menjana ni cena ulaznica ni cena izložbenog prostora. On je najavio dodeljivanje devet nagrada iz oblasti izdavaštva i estetike knjige, a akao inovaciju naveo je program “Grad gost”, a to je ove godine Novi Sad.

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, rekao je da je presrećan što četiri zemlje nemačkog govornog područja zajedno predstavljaju svoju književnost i imaju status počasnog gosta, a napomenuo je i da su uložili velike napore da okupe 20 renomiranih autora koji će biti gosti Beograda. Njegov austrijski kolega, ambasador Johanes Ajgner, takođe je najavio brojna dešavanja, ali je posebno istakao da će Sajam knjiga otvoriti Karl Markus Gaus, sigurno najpozvaniji pisac za tu ulogu sa nemačkog govornog područja. Svi ambasadori su posebno istakli dečji program i književnost, a Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, posebno je naglasio saradnju četiri zemlje i uz književnike i literaturu najavio i kulturno-umetnički program.

Bogata dešavanja na Sajmu knjiga najavio je i dr Dragan Hamović, urednik programa, koji je rekao da je ključ uspeha ove manifestacije u spajanju književnosti i masovne kulture.

Program Sajma knjiga

Pored predstavljanja autora i dela iz zemalja koje su počasni gosti, niz tribinskih i promotivnih programa obuhvata značajne pojave i vrednosti naše književno-kulturne savremenosti i istorije, a u njihovom okviru biće upriličene značajne godišnjice:

 • STEFAN PRVOVENČANI, VLADAR I PISAC: 800 GODINA OD KRUNISANJA
 • 250 GODINA FILIPA VIŠNJIĆA
 • 170 GODINA „GORSKOG VIJENCA“: NJEGOŠ I MI
 • 150 GODINA OD SMRTI ŠARLA BODLERA
 • 125 GODINA IVA ANDRIĆA
 • DIS I BOJIĆ PESNIČKE ŽRTVE VELIKOG RATA (VEK OD SMRTI PESNIKA)
 • 50 GODINA ROMANA „100 GODINA SAMOĆE“
 • 50 GODINA ROMANA „DERVIŠ I SMRT“
 • DECENIJA BEZ NIKOLE MILOŠEVIĆA I STEVANA RAIČKOVIĆA

Pored obeležavanja godišnjica, posetioci ovogodišnjeg Sajma knjiga imaće priliku da uživaju u nekoliko izuzetnih programskih celina i tribina, posvećenih aktuelnim književnim temama i trenutku u kome živimo:

GOSTI U FOKUSU: 

Programska serija „Gosti u fokusu“, podrazumeva susrete sa značajnim inostranim piscima, čije je delo prisutno u našoj čitalačkoj javnosti. Pored većeg broja književnih gostiju izlagača, u programima „Gosti u fokusu“ biće predstavljeni poznati ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel

RAZGOVORI NA PLATOU: 

Planira se blok problemskih tribina, pod naslovom „Razgovori na platou“: „Šta da radimo s ćirilicom?“, „Njegoš i mi“, „Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari“, „Srbija i raspad Jugoslavije“ i „Vek genocida nad Srbima“.

FESTIVAL NA SAJMU: LITERATURA EVROPSKOG MEDITERANA

U saradnji sa „Trećim trgom“, na Sajam knjiga biće prenesen niz programa „Festivala literature evropskog Mediterana“ u kojem učestvuju grčki i domaći pisci i prevodioci. Programi su planirani od sajamskog ponedeljka do srede u Sali „Vasko Popa“.

ODJECI SRPSKE KNJIŽEVNOSTI

„Susret sa nemačkim slavistima“ je program na kojem će se predstaviti srpsko-nemačke književne veze, odnosno proučavaoci srpske književnosti na nemačkom govornom području (Gabrijela Šubert, Angela Rihter, Robert Hodel, Jerg Šulte).

„Srpska književnost u Ukrajini“ tema je razgovora sa Alom Tatarenko, ukrajinskim tumačem i prevodiocem srpske književnosti.

IZDAVAČKE TAČKE: 

Sajam knjiga predstavlja pažnje vrednu izdavačku delatnost neprofitnih izdavača, kulturnih ustanova i udruženja u zemlji i Srba izvan Srbije: izdanja „Smederevske pesničke jeseni“, „Disovog proleća“, „Povelje“, „Polja“, „Rusko-srpskog književnog kruga“, „Zmajevih dečjih igara“.

Sajamske izložbe

Ovogodišnja manifestacija će u hali 1A i 2C predstaviti sledeće izložbe:

 • Izložba postera Negujmo srpski jezik
 • Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji(izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva)
 • „Dis 1917–2017“ (Izložba Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka)
 • „Milutin Bojić – sto godina Plave grobnice“ (Izložba Biblioteke „Milutin Bojić“ iz Beograda)
 • „Mošo, pčelinje čedo“ (Mošo Odalović, dobitnik „Žičke hrisovulje“ (izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva)
 • „Putujuća izložba ćirilice“ (digitalno-kaligrafski radovi)

Prateći programi Sajma knjiga

Bogat i sadržajan prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Prateći programi odvijaće se u salama: Ivo Andrić, Borislav Pekić, Vasko Popa, Aleksandar Vučo i na Platou Laze Kostića (hala 1A).

Festival stvaralašva mladih

Na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo C biće nastavljeno predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina, iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko), koja za predložak imaju knjigu. Projekat je započet 2015. godine, a zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće realizovan i ove godine.

Programi za decu

U sali za dečje programe „Aleksandar Vučo“ (povodom 120. godišnjice od piščevog rođenja) održava se tokom sajamskih dana dečji program pod nazivom „Nove igre pet petlića“, čiji je autor i moderator Gordana Maletić sa sledećim tematskim celinama: Po Vučovom tragu, program posvećen književnosti za decu Aleksandra Vuča; Pesničke vedrine, pesnici i deca; Odlazak čarobnjaka, program posvećen ličnosti i knjigama Raše Popova, Uhvati zvezdu; književni portret Igora Kolarova; Kolačići: nove knjige za decu mlađeg uzrasta; Neću da ćutim: nove knjige za decu starijeg uzrasta, Vekovi srpske pismenosti, o novim izdanjima kapitalnih dela i značajnim ličnostima srpske kulture; Predstavljanje almanaha „Danica za mlade“ Vukove zadužbine; Književnost za decu i strip; Slučajna otkrića, program posvećen prirodi, putovanjima i književnosti; Osmeh na dar, program posvećen humoru u književnosti za decu, Zanimljivosti i iznenađenja, program za radoznale.

Školski dan

Školski dan na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 26. oktobra 2017. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Porodični dan

Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar 2017. godine su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Nagrade

U okviru 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:

 • Izdavač godine
 • Izdavački poduhvat godine
 • Dečija knjiga godine
 • Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku
 • Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke
 • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip
 • Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu
 • Nagrada za najlepšu dečju knjigu
 • Specijalno priznanje za mladog dizajnera

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju Nagrada za izdavača iz dijaspore),  učešćem na manifestaciji.

Pored tradicionalnih sajamskih nagrada, na Beogradskom sajmu knjiga će biti uručena i nagrada „Dositej Obradović“ koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

U nedelju, 29. oktobra u 12 časova u sali Ivo Andrić biće izvršena primopredaja Otvorene knjige ambasadoru države koja će predstaviti književnost svoje zemlje kao počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Radno vreme

Radno vreme 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

22, 27, 28. i 29. oktobra od 10 do 21 čas
23, 24, 25. i 26. oktobra od 10 do 20 časova

Ulaznice

Cene ulaznica na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:

pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara.

Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Od 25. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu će se održati i: