Bečka izdavačka kuća Paul Zsolnay Verlag Ges. m.b.H. ovogodišnji je dobitnik nagrade “Dositej Obradović”, koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču za poseban doprinos u prevođenju srpskog književnog stvaralaštva i promovisanje kulture Srbije. Savetnik ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije Dragan Hamović, nagradu je uručio Herbertu Orlingeru, glavnom uredniku. 

Izdavačka kuća Paul Zsolnay Verlag Ges. m.b.H. jedan je od najuglednijih izdavača na nemačkom jezičkom području. Osnovana je 1924. godine, a od 1996. je uklјučena u minhensku kuću Carl Hanser Verlag.  Tokom  2017. godine objavila je nove prevode romana Ive Andrića “Na Drini ćuprija” (Die Brücke über die Drina) i “Travnička hronika” (Vesire und Konsuln), dok je niz dela Danila Kiša, Aleksandra Tišme, Davida Albaharija i Dragana Velikića objavlјeno u okviru minhenske izdavačke kuće Carl Hanser.

Žiri za dodelu nagrade “Dositej Obradović” ove godine su činili Dušan Ivanić, predsednik Upravnog odbora Zadužbine “Dositej Obradović” i predsednik žirija, Gojko Božović, Mladen Vesković, Marko Nedić i Zoran Hamović.

Nagradu “Dositej Obradović” već 11 godina zajedno dodelјuju Zadužbina “Dositej Obradović”, Ministarstvo kulture i informisanja i Sajam knjiga u Beogradu, a sastoji se od novčanog iznosa, umetnički izrađene povelјe i Sabranih dela Dositeja Obradovića.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: “Vizer Ferlag” iz Beča (2007.);  “Gaia Edision” iz Bordoa (2008.); “Jelenkor” iz Pečuja (2009.); “Zandonai Editore” iz Rovereta (2010.); “Ciela” iz Sofije (2011.); “Kaligram” iz Bratislave (2012.); “Piramida” iz Lavova (2013.); “Ikona” iz Skoplјa (2014.); “Akantilado” iz Barselone (2015.) i Centar knjige “Rudomino” iz Moskve (2016.).