Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je u utorak, 21. maja 2019. godine, po 63. put širom otvorio vrata posetiocima, gostima, poslovnim partnerima, izlagačima… Ova najpoznatija, najuglednija ali i najstarija regionalna sajamska manifestacija ovakvog profila okupila je tehničko-tehnološku elitu iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta kako bi na jednom mestu predstavila svet srpskom tržištu, privredi i nauci, ali i ovdašnja dostignuća svetu.

Podsećajući na tu činjenicu i svečano otvarajući Sajam tehnike, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ukazao je na značaj i Sajma tehnike i Beogradskog sajma za promociju Industrije 4.0, čiji su temelji u konceptu ove sajamske manifestacije.

U svom pozdravnom obraćanju ministar je insistirao na ulozi i značaju razvoja malih i srednjih preduzeća, kojih i na ovom sajmu ima najviše i koja predstavljaju posebnu šansu za Srbiju. To se naročito odnosi na ona preduzeća koja nastupaju sa naprednom, inovativnom i digitalnom komponentu. „Napredna i digitalizovana mala i srednja preduzeća su kičma moderne ekonomije svuda u svetu, jer svojom aktivnošću i mobilnošću u tržište i ekonomski sistem unose potrebno dinamiku i ispunjavaju širok poslovni prostor koji ostaje van dometa velikih kompanija“, rekao je ministar Popović, naglasivši da su u Evropi mala i srednja preduzeća nosioci čak 90 odsto biznisa, da su u proteklih pet godina ona pokrivala oko 85 odsto novih radnih mesta zapošljavajući neverovatnih dve trećine ukupnog radno sposobnog stanovništva.

Zbog svega toga, naglasio je ministar, i Evropska komisija na ovu grupaciju i na preduzetništvo gleda sa posebnom pažnjom, kao ona ključni faktor stabilnog ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mesta. Komisija je izradila i razvojni okvir koji je ekskluzivno usmeren baš ka malim i srednjim preduzećima. „Republika Srbija će taj pravac u potpunosti ispratiti, a cilj tog pravca je da se obezbedi stimulativni poslovni ambijent, promocija preduzetništva i razvoj preduzetničkog duha, osnaživanje pristupa novim tržištima i uopšte internacionalizacija i olakšavanje pristupa fondovima za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, sistemska podrška jačanju kompetitivnosti i inovacionih kapaciteta, podrška stvaranju mrežnih struktura, efektivna razmena informacija i na kraju podrška start-up sektoru i njihovoj ekspanziji“. Republika Srbija se, rekao je ministar, u pogledu malih i srednjih preduzeća u ukupnom sistemu statistički ne razlikuje od Evrope, u nekim segmentima je čak i bolja, a razlog tome je nedostatak velikih kompanija.

ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

„Razlike postoje u jednom drugom aspektu, a to je udeo malih i srednjih preduzeća u u prerađivačkoj industriji. Upravo ova industrija, zasnovana na platformi 4.0, uslov je za snažno ekonomsko napredovanje. Država Srbija čini veliki napor da se ovaj segment ojača, te da se ojača inovacioni deo sektora malih i srednjih preduzeća“.

U sve to, naglasio je ministar Popović, neophodno je ugrade jači programi javnog i privatnog partnerstva, poput onih koji je izgradila Evropska komisija. Potrebno je javno-privatno partnerstvo koje bi povezalo industriju i akademsku zajednicu i istraživačko-razvojne resurse. Evropa sistemskim merama upravo formira razvojni ambijent za narednih 15 godina, a Srbija bi u to morala da se uključi i prilagodi. A u svemu tome, vredi ponoviti, ključne su inovacije i mala i srednja preduzeća.

Kao imperativ, ministar je naglasio potrebu za programom javnog partnerstva za sektor robotike, segment koji Evropa posebno stimuliše i u koji ulaže. Naravno da to treba da bude prilagođeno sektoru malih i srednjih preduzeća, jer je robotika svojstvena velikim kompanijama, a postojeće robotske tehnologije su objektivno razvijene za velike sisteme. Srbija treba da pronađe svoju šansu u razvijanju robotike za mala i srednja preduzeća, što će doprineti fleksibilnijoj proizvodnoj automatizaciji i kompetitivnosti. Ta tehnologija još uvek nije dostupna malim i srednjim preduzećima u potpunosti i tu leži i problem, ali je to i veliki izazov, posebno za naše inženjere koji se bave inovacijama i novim tehnologijama, reko je ministar Popović.

Na Sajmu tehnike učestvuje više od 600 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača. Najavljeno je predstavljanje oko 100 tehničko-tehnoloških inovacija i noviteta. Posebno mestu u sajamskim programima imaju naučne, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, koje predvodi resorno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajma je od 10 do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice koštaju 400 dinara, a parkiranje u krugu sajma se plaća 150 dinara po satu.