LASCAMČeška kompanija LasCam Systems, koja se prvi put pojavljuje na Sajmu tehnike, ima stabilnu poziciju na češkom i slovačkom tržištu, ali i poslovne namere da aktivnosti proširi i na druge zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi, kao što su Poljska, Mađarska, Srbija…

Kompanija predstavlja sasvim nove savremene tehnologije za industrijsko čišćenje i tretman površina. Bilo da je u pitanju čišćenje alata u industriji plastike i gume, čišćenje delova od polimera, uklanjanje ili čišćenje ostataka posle zidanja, lasersko čišćenje predstavlja efikasnu i ekonomičnu alternativu konvencionalnim metodama. Sve to uz uštedu i do 90% operativnih troškova. Ova tehnologija ne zahteva nikakve abrazive ili hemikalije koje zahtevaju poseban tretman, skladištenje i ekološki odlaganje.

Kako ova tehnologija funkcioniše? Laserski sistemi generišu ultrakratkih laserske impulse koji uklanjaju nečistoće bez oštećenja ili termičkog uticaja. Parametri laserskog snopa mogu se lako prilagoditi geometriji očišćenog dela, čime se uklanjaju nečistoće iz odabranih delova bez maskiranja. Laser se može koristiti i za čišćenje nemetalnih materijala, na primer u obnovi dela ili za čišćenje velike površine fasade. Moguće je očistiti prašinu, druge otpatke i obojene površine bez ugrožavanja prvobitne boje. Zahvalna je primena kod čišćenja bronzanih skulptura, peščanih skulptura ili plemenitih metala. Ako se primenjuje nežno, mogu se očistiti čak i tkanine ili drvo.

Sve su to razlozi da se poseti štand LasCam-a na Beogradskom sajmu.