Jedna od četiri zemlje koje se premijerno predstavljaju na 40. Sajmu turizma je Južnoafrička Republika, tako da njihov štand, i novine za naše područje, svakako ne treba propustiti.

U ovoj zemlji su, zbog njenog položaja na južnoj hemisferi, godišnja doba obrnuta u odnosu na Evropu, tako da je prva prednost ta što se od hladne zime može pobeći u južnoafričko leto. Iako je Južnoafrička Republika udaljena skoro osam hiljada kilometara od Srbije, nalazi u istoj vremenskoj zoni. Procedura za dobijanje vize je vrlo jednostavna.

A ono što tamo čeka turiste teško je dočarati rečima – eksplozija boja, mirisa, ukusa i jedinstvenih, neponovljivih trenutaka.

Reč je o zemlji bogate arheološke istorije, mineralnih bogatstava i neopisivih prirodnih lepota. Svetski je lider u proizvodnji platine, mangana, hroma i dijamanata, a gotovo polovina svetskog zlata potiče upravo iz ove zemlje.

U North West oblasti nalaze se najpoznatiji proizvođači tekstila, nakita, dijamanta i keramike, tako da je ovde lako pronaći originalne poklone.

Na ovoj destinaciji nalazi se i Pilanesberg, četvrti po veličini divlji park Južne Afrike, u nekadašnjem vulkanskom krateru, gde se turisti mogu upoznati sa takozvanom velikom petoricom: slon, bizon, leopard, lav i nosorog.

Tu je i Sun City, južnoafrički Las Vegas, koji u sebi objedinjuje sijaset kazina, vodeni park, 25 hektara džungle, dva golf terena, pozorišta, restorane, prodavnice nakita. Ovo su samo neki od razloga zašto na listu “must see” treba dodati Južnu Afriku i oblast North West.