Islamska Republika Iran, počasni gost 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u hali 2 predstavlja svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi i izdavaštvu. Predstavnici Irana potrudili su se da sveobuhvatno predstave svoju zemlju i kulturu na ovogodišnjem Sajmu.

Predstavljanje izdavačke produkcije dominantan je zadatak u nastupu Irana. Pored toga, na svom nacionalnom štandu Iran će tokom osam sajamskih dana upriličiti brojne književne susrete. Na skupu pod nazivom „Susret dve kulture: persijsko-srpska književnost za decu“ okupiće se autori koji pišu za najmlađe, a o savremenoj književnosti u Iranu i Srbiji razgovaraće aktuelni pisci iz obe zemlje.

Sajam knjiga biće prilika da se posebno predstavi i ženska književnost. Posebna tema biće prevodi srpske književnosti u Iranu i prevodi persijske književnosti u Srbiji.

Predviđena je promocija knjige „Istorija kulture i civilizacije islama i Irana“, čiji je autor dr Ali Akbar Velajati. Posetioci će imati priliku da prisustvuju predstavljanju dve knjige iranskih poučnih priča – „Vrt čudesnog umovanja“ i „Uho vidi, oko čuje“. Glumačka ekipa uveličaće „Omaž persijske i srpske poezije“.

Iran će predstaviti i najpoznatije knjige nacionalne književnosti, kao i udžbenik persijskog jezika namenjen studentima Filološkog fakulteta.

Uz književne, predviđeni su i umetnički programi – izložba fotografija „Iran danas“, izložba kaligrafija i ilustracija na temu knjiga u Iranu, nakali – tradicionalno epsko pripovedanje na osnovu iranskog nacionalnog epa „Šahnama“, a biće održano i više umetničkih radionica.