Исламска Република Иран, почасни гост 61. Међународног београдског сајма књига, у хали 2 представља своју вишевековну културу и традицију, дела научника, писаца, песника и уметника, као и домете динамичног развоја у култури и издаваштву. Представници Ирана потрудили су се да свеобухватно представе своју земљу и културу на овогодишњем Сајму.

Представљање издавачке продукције доминантан је задатак у наступу Ирана. Поред тога, на свом националном штанду Иран ће током осам сајамских дана уприличити бројне књижевне сусрете. На скупу под називом „Сусрет две културе: персијско-српска књижевност за децу“ окупиће се аутори који пишу за најмлађе, а о савременој књижевности у Ирану и Србији разговараће актуелни писци из обе земље.

Сајам књига биће прилика да се посебно представи и женска књижевност. Посебна тема биће преводи српске књижевности у Ирану и преводи персијске књижевности у Србији.

Предвиђена је промоција књиге „Историја културе и цивилизације ислама и Ирана“, чији је аутор др Али Акбар Велајати. Посетиоци ће имати прилику да присуствују представљању две књиге иранских поучних прича – „Врт чудесног умовања“ и „Ухо види, око чује“. Глумачка екипа увеличаће „Омаж персијске и српске поезије“.

Иран ће представити и најпознатије књиге националне књижевности, као и уџбеник персијског језика намењен студентима Филолошког факултета.

Уз књижевне, предвиђени су и уметнички програми – изложба фотографија „Иран данас“, изложба калиграфија и илустрација на тему књига у Ирану, накали – традиционално епско приповедање на основу иранског националног епа „Шахнама“, а биће одржано и више уметничких радионица.