Svojevrsan vrhunac Beogradskog sajma nameštaja, kako za izlagače tako i za sam događaj, predstavlja dodela nagrada koju internacionalni žiri dodeljuje svake godine najboljim rešenjima i najuspešnijim izlagačima na sajmu.

Budući da žiri, sačinjen od internacionalnih i eminentnih stručnjaka, ovim priznanjima ukazuje na kvalitetna i inovativna rešenja iz bogate godišnje produkcije nameštaja, ova nagrada učvršćuje sajam kao relevantnu i referentnu instituciju i stavlja ga u međunarodni kontekst.

Nagrade Zlatni ključ i Sajamski ključ biće dodeljene u četvrtak, 8. novembra u 18 časova u hali 2C Beogradskog sajma.

Ovogodišnji internacionalni tim koji će odlučivati o nagradi čine:

Niko Čučković je dizajner i kreativni direktor studija Be Craft

Niko Čučković

Niko Čučković je dizajner i kreativni direktor studija Be Craft, sa sedištem u Dubrovniku. Studio je specijalizovan za proizvodnju i dizajn stakla, s naglaskom na Murano. Niko Čučković je, zajedno sa suprugom Ivom Jurić, danas zadužen za celokupni proizvodni proces u Be Craftu, od idejnog koncepta do proizvodnje. Tokom poslednjih nekoliko godina samostalno proizvodi i craft pivo, pod vlastitim brendom Maskeron.

Dijana Novaković, studio Autori
Maja Trbović, studio Autori

Studio Autori

Studio su 2008. godine u Beogradu, osnovali Dijana Novaković (1983), Maja Trbović (1984), Aleksandra Nikitin (1983) i Dušan Nenadović (1982) nakon zajedničkog rada na studijama arhitekture. Rad studija podrazumeva različite projekte iz oblasti arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja. U proteklih deset godina studio je radio na razvoju idejnih rešenja i izvođenju projekata od kojih je najznačajniji imanje sa pet objekata, Terra Panonica u Mokrinu. Autori su dobitnici brojnih relevantnih nagrada, dok su dva puta nominovani za Mies vand der Rohe nagradu za savremenu arhitekturu. U poslednjih nekoliko godina realizovali su više značajnih projekata enterijera od kojih su najistaknutiji salon nameštaja GIR i kancelarija kompanije CatenaMedia.

Salih Teskeredžić, produkt dizajner i profesor na Odseku za produkt dizajn Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu

Salih Teskeredžić

Salih Teskeredžić je produkt dizajner i profesor na Odseku za produkt dizajn Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu. Osnovao je i vodio nezavisni arhitektonski i dizajnerski studio u Beču (2000-2004), a 2007. godine osnovao je studio i u Sarajevu. Dizajn ikoničnih proizvoda za brendove Artisan, Rukotvorine (Zanat) i Gazzda (čiji je ujedno i suosnivač) doneo mu je veliki broj najznačajnijih regionalnih i svetskih priznanja iz oblasti produkt dizajna. Svojim radom je dao neizbrisiv pečat savremenoj regionalnoj dizajn sceni, kao i identifikaciji i pozicioniranju bosanskohercegovačkih brendova na svetskom nivou.

Bogdan Slavica, poznati arhitekta iz Beograda i jedan od osnivača studija ARTEFACT u Riminiju

Bogdan Slavica

Bogdan Slavica je poznati arhitekta iz Beograda i jedan od osnivača studija ARTEFACT u Riminiju, u Italiji. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih strukovnih priznanja i nagrada: Salon Arhitekture, SAS, ULUPUDS, Good Design, Iconic Architecture, German Design Award. Živi i radi u Beogradu.

Virginio Briatore je filozof dizajna i posmatrač savremenog načina života

Virginio Briatore

Virginio Briatore je filozof dizajna i posmatrač savremenog načina života. Na ove teme je u Italiji i ostatku Evrope održao veliki broj radionica i seminara. Briatore je objavio 11 knjiga, najmanje 500 članaka i koordinisanih konkursa za istraživanje i radionice, za Lavazza, Epson, Samsung, Citroën, Martini&Rossi, JVC, Dainese, Guzzini, Safilo, Whirlpool, Panasonic. Virginio je radio konsultant za dizajn u Banji Lavazza, a već pet godina godine je strateški konsultant u Banji Lago. Piše i pisao je za INTERNI, D. La Repubblica delle Donne, Casaamica + Io Donna/Corriere della Sera, Surface + Graphis (Njujork), Design Week (Velika Britanija), DAMn° (Brisel), CasaVogue Brasil.

Nagrada „Sajamski ključ“

Od prošle godine na Beogradskom sajmu nameštaja dodeljuje se novoustanovljena nagrada, „Sajamski ključ” za doprinos podizanju kvaliteta manifestacije u ukupan sajamski nastup.