I sredu, 17. maja, obeležiće nekoliko izuzetnih događanja u okviru pratećeg i stručnog programa Sajma tehnike.

Od 10 do 12 časova, u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma, kompanija Solfins d.o.o. prezentuje proizvodnju tehnologijom 3D štampe metala, inženjerska iskustva 3D metal štampe u praksi i šta 3D štampa metala pruža već danas (kraći razvoj, manje prototipova, kompleksniju geometriju, smanjenje mase, dakle sve ono što je nemoguće u tradicionalnom načinu proizvodnje metalnih delova, komponenti i alata). Predavači su Srđan Živkov iz Solfinsa i Sandro Festa iz 3DZ grupe.

Od 11.30 do 13.30 časova, u sali hale 2C, na programu je izvanredna konferencija pod nazivom „Klimatska i energetska diplomatija 21. veka“ u organizaciji CEDEF-a, Centralnoevropskog foruma za razvoj. Na ovom skupu biće govora o klimatskoj i energetskoj sigurnosti kao okosnici opstanka i napretka svih na planeti, o planetarnoj saradnji kao uslovu za uspeh, o klimatskoj i energetskoj diplomatiji – novim oblastima ekonomske diplomatije i bezbednosti. Klimatska diplomatija EU usmerena je na sprovođenje Sporazuma u Parizu i klimatsku bezbednost, dok je energetska diplomatija EU fokusirana na energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora energije. Agenda obuhvata i sve druge osnovne faktore: učesnike, lobiranje, izazove i instrumente na ovom planu.

U svečanoj sali upravne zgrade, od 12 do 15 časova, Mibax commerce iz Beograda organizuje „Dan SKF tehnike“.

„3D Republika“, Beograd, od 14 do 18 časova, nastavlja sa „Demonstracijom aditivne proizvodnje i njenim komponentama“, u sali hale 2C.

Uz nastavak prezentacija programa pod pokroviteljstvom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u sali hale 2C, ili vožnje bespilotnih letelica uz nadzor instruktora, u hali 2C i u organizaciji Klastera bespilotnih letelica, posetiocima će možda ostati vremena i za druga događanja u okviru Sajma tehnike i tehničkih dostignuća.