Kompanija HLADNI VAL iz Nove Gradiške, Hrvatska, proizvodi i izvozi ICEsonic mašine za industrijsko čišćenje suvim ledom.

ICEsonic mašine koriste se za industrijsko čišćenje u različitim industrijama, od petrohemijske, elektrotehničke do prehrambene i vazduhoplovne. ICEsonic sistemi za industrijsko čišćenje suvim ledom najekonomičniji su u industriji zbog kvaliteta ugrađenog u svaki model. Mašine su mobilne radi lakšeg transporta i podnose teške radne uslove.

Tehnologija čišćenja suvim ledom relativno je novi proces čišćenja koji se koristi čvrstim CO2 kuglicama (poznate i kao suvi led). Koristi se, pre svega, za industrijsku upotrebu u različitim aplikacijama. Suvi led, nakon udara u površinu koja se tretira, sublimira (pretvara se direktno iz čvrstog stanja u CO2 gas), te tako ne ostavlja talog, opasni otpad ili otrovne pare. Uz sve to, CO2 je, kao prirodni gas, potpuno neotrovan, bez boje je i bez mirisa.

Čišćenje suvim ledom je efikasno u uklanjanju boje, zaptivača, ugljenih i korozijskih naslaga, masti, ulja i lepila, kao i za čišćenje pločica u štamparskim sklopovima. Isto tako, zbog CO2 čišćenje kuglicama nije abrazivna operacija, te je odlična za delove koji su jako osetljivi.