Prvi jesenji sajmovi Beogradskog sajma počinju u sredu 21. septembra i trajaće do subote 24. septembra. To su 42. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA, 28. Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIRO-EXPO i 1. Sajam pakovanja i ambalaže PAK-AM.

GRAFIMA je najreprezentativnija regionalna sajamska manifestacija namenjena promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu i reklamnoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana.

Već decenijama je cilj i misija ove manifestacije da na najbolji način integriše mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver u profesionalni, edukativni i vizuelni sajamski izazov visokog međunarodnog formata.

Pod sloganom “Više boje” posetiocima će se ove godine, u Hali 4 Beogradskog sajma, predstaviti više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, a ponudiće izuzetno bogat izbor mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije.

Domaćin Grafime 2022. je kompanija Igepa Cartacell, članica Igepa Group,  vodećeg specijalizovanog evropskog distributera papira sa preko 50.000 klijenata u 25 zemalja širom sveta, na preko 75 lokacija. Sa 3.500 zaposlenih i prometom od preko 1,8 miliona tona papira, grupacija ostvaruje ukupni godišnji promet od preko dve milijarde evra. Kompaniju Igepa Cartacell odlikuje širok dijapazon proizvoda, kao što su grafički i ambalažni papiri i kartoni, materijali za vizualnu komunikaciju i oglašavanje, ali i mašine za digitalnu štampu velikih formata. Domaćin Grafime predstavlja i nekoliko grafičkih hardverskih aduta bez kojih je svaki posao u vezi sa reklamnim tehnologijama i hardverom gotovo nezamisliv.

Kao i nekoliko prethodnih godina, akcenat stručnog i pratećeg programa ovogodišnje Grafime stavljen je na tehnologiju štampe, grafički dizajn i reklamni materijal. Pored stručnih predavanja i prezentacija novih tehnologija i dostignuća od strane vrhunskih predavača i demonstratora, za posetioce će ponovo biti otvorena “Ulica kreativnih rešenja”, koja promoviše idejna rešenja iz oblasti grafičkog dizajna, a biće aktivna i “Berze korišćenih mašina”, posebno zanimljiva za one koji tek počinju posao u ovoj branši.

Prateći program Grafime sadrži teme iz različitih oblasti i od eminentnih predavača i prezentera. Tako će posetioci moći da saznaju više o “Primeni dizajna u praksi”, “Pametnim tekstilima”, “Standardizaciji grafičke proizvodnje”, “Tipografiji i retipografiji secesije”, “Digitalnoj pripremi za flekso štampu”, “Upravljanju bojom u grafičkoj i ambalažnoj industriji”, “Ambalaži (iskustva iz nastave i prakse)”, “Digitalizaciji u proizvodnji ambalaže”, domaćin je pripremio i prezentaciju printera Handtop 3200UV itd.

Najkvalitetnijim grafičkim proizvodima u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, stručni žiri Beogradskog sajma dodeljuje tradicionalne simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat. Priznanja će dobitnicima biti uručena u petak, 23. septembra, u 15 časova.

U isto vreme i na istom mestu gde i Grafima, održava se i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme – Biro-Expo, tematski usmeren na kancelarijsko poslovanje (kancelarijski nameštaj, biro mašine i pribor, kancelarijski materijal, poslovna i dekorativna galanterija…)

Prvi Sajam pakovanja i ambalaže PAK-AM nova je zvezda na domaćem sajamskom nebu. Ova specijalizovana manifestacija, koja obuhvata najrazličitije segmente pakovanja i ambalaže, kao i mašine i opremu namenjenu ovoj industrijskoj grani, komplementarna je pokroviteljskoj i sveobuhvatnijoj Grafimi i predstavlja njen novi kvalitet. Cilj nove manifestacije, koja treba da okupi proizvođače ambalaže i pakovanja od drveta, stakla, plastike, papira, kartona, proizvođače etiketa, jeste predstavljanje i promocija novih proizvoda, upoznavanje sa inovacijama i novim trendovima iz ovih oblasti, uspostavljanje novih kontakata i obnavljanje već postojećih, edukacija kroz prateći program.

Projektni tim sajmova GRAFIMA, BIRO-EXPO i PAK-AM čine Aleksandar Pavić, koordinator projekata, i Ljiljana Mandić Andrejević, saradnik na projektima,  tel. +381 11 2655-831, +381 11 2655-121.

Radno vreme Grafime je 21 – 23. septembra od 10 do 18 časova, 24. septembra od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 300 (za učenike i studente 200), a parking je 150 dinara po satu.