Sajam tehnike i TV Beograd počinjali zajedno

Godine 1958, u sklopu izgradnje novog Beogradskog sajma, čiji je posleratni rad obnovljen prethodne 1957. godine, projektovana je i zgrada za televizijski studio. Kada je zgrada bila gotova, u jesen 1958. godine, bio je to prvi objekt ne samo u Jugoslaviji, nego i u većem delu Evrope projektovan i izgrađen isključivo za potrebe televizije.

Pre 60 godina Beogradski sajam pozvao je Televiziju Beograd da demonstrira televizijski medij na 2. Sajmu tehnike. Iz tog studija je 23. avgusta 1958. emitovan probni devetodnevni program Televizije Beograd, pa se taj datum uzima kao početak televizijskog medija u Srbiji.

Šezdeset godina kasnije, Beogradski sajam opet poziva Televiziju, ovog puta da svoj jubilej obeleži na 62. Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, a Televizija je pozvala svog vršnjaka Radio Beograd 2 da zajedno pokažu šta su radili i šta je auditorijum gledao i slušao u proteklih šest decenija.

Izložba se sastoji iz tri celine:

1. TELEVIZIJA se predstavlja sa desetak većih i manjih uređaja iz najranijih godina rada (prva elektronska kolor kamera, najstarija filmska kamera, prenosni magnetoskop, prvi TV aparat…). U improvizovanom studiju prvog TV Dnevnika posetioci će u ulozi spikera moći pred kamerom da čitaju tekstove o televizijskom programu, tehnici i raznim zanimljivostima iz dnevnih novina i nedeljnika iz najranijih godina rada Televizije Beograd

Studio će raditi u utorak 22. maja od 15 do 17 časova, u sredu 23. maja i četvrtak 24. maja od 12 do 16 časova.

2. RADIO se predstavlja sa desetak manjih i većih uređaja iz ranih godina, a u improvizovanom studiju poznati novinari i voditelji programa Radio-Beograd 2 razgovaraće sa posetiocima i snimati te razgovore, koji će moći da se slušaju odloženo… Posetioci će moći da čuju originalne snimljene efekte, da slušaju legendarne radio-drame sa originalnih magnetofonskih traka, da pogledaju omote ploča koje su izmenile istoriju odnosa radija i muzike, ali i da se okušaju kao glumci u kreiranju radio-drame ili kao voditelji kultne emisije „Tup-tup“.

Studio RB2 će raditi u utorak, 22. maja, i u četvrtak, 24. maja, od 14 do 18 časova.

3. BIOSKOPSKI KUTAK:

TREZOR prikazuje izbor iz sopstvene produkcije svakog dana od 11 do 18 časova.

RTS PLANETA predstavlja multimedijalne platforme i mogućnost biranja programskog sadržaja na njoj u utorak 22. maja, sredu 23. maja i četvrtak 24. maja, od 16 do 18 časova.

SPECIJALNI PROGRAM zakazan je i za utorak, 22. maja u 12 časova: „Turistička tura“ sa vodičima (srpski i engleski) od Hale 3 do istorijskog televizijskog studija, koji je i posle 60 godina – aktivan.

Radno vreme štanda „Dani televizije i radija na Sajmu tehnike“ je od 11 do 18 časova, od ponedeljka do petka (u petak, poslednjeg dana sajma, radno vreme je od 11 do 16 časova).