Okosnicu stručnog i pratećeg programa u četvrtak, 18. maja, četvrtog dana Sajma tehnike i tehničkih dostignuća, čini godišnja naučno-poslovna konferencija pod nazivom “ISCP 2017”, posvećena unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije (vodećeg privrednog partnera Srbije) u oblasti novih proizvodnih tehnologija. Zbog stručnog i međunarodnog značaja ovaj skup je podržan od strane Vlade Republike Srbije i Ambasade Italije u Srbiji.

Radni moto skupa je “Radimo zajedno – ka Industriji 4.0”, a paneli i sesije posvećeni su “Industriji 4.0 – prosperitetu kroz tehnologije i inovacije”, “Fabrikama budućnosti i masovnoj digitalizaciji industrijske proizvodnje”, “Obrazovanju inženjera za Industriju 4.0” (Industrijska robotika u Evropi, Primena istraživanja iz oblasti bioinženjerstva u industriji 4.0, Integracije Industrije 4.0 u obrazovanje inženjera…) itd.

U radu skupa učestvuju sadašnji i bivši visoki funkcioneri nadležnih ministarstava i drugih državnih organa Srbije i Italije te eksperti iz visokoobrazovnih, naučnoistraživačkih, cehovskih i drugih institucija i organizacija dveju zemalja, a organizatori su Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS), Italijanska asocijacija za mehatroniku i automatizaciju (AIdAM), Asocijacija italijanskih i srpskih naučnika i istraživača (AIS3), Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda, Confindustria Serbia – Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji, UCIMU – Asocijacija italijanskih proizvođača alatnih mašina i robota, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, ICE Serbia – Italijanska agencija za promociju spoljne trgovine i Beogradski sajam.

Konferencija se održava od 10 do 18 časova, u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma.

Na drugom mestu, u sali hale 2C Beogradskog sajma, biće za to vreme održane još dve prezentacije. Tako će od 10 do 14 časova slovenačka kompanija RLS Merilna d.o.o. imati prezentaciju “Naprednih tehnologija kao osnove za optimizaciju na obradnim centrima”, a u nastavku, od 15 do 18 časova, takođe slovenačka Iskra d.d. predstaviće svoje “proizvode i rešenja budućnosti”.