Savremena književnost jednog velikog i policentričnog evropskog jezika – nemačkog, okupila je ove godine na Sajmu knjiga četiri zemlje – Nemačku, Austriju, Švajcarsku i Lihtenštajn. Književnici i izdavači iz ovih zemalja posetiocima će tokom narednih sedam dana prezentovati oko hiljadu knjiga savremenih autora, od kojih će premijerno biti predstavljeno čak 350 naslova.

Tokom Sajma knjiga Srbiju će posetiti više od 20 eminentnih stvaralaca za decu i odrasle – Herta Miler, Karl Markus Gaus, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentina Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla, samo su neki od autora koji će se predstaviti beogradskoj publici.

Program “Četiri zemlje, jedan jezik” baviće se, između ostalog, vezom između glasova, zvukova i jezika, piscima koji stvaraju koristeći različite registre jezika, one koji povezuju muziku i jezik ili pišu na dva ili više jezika. Posebne teme biće prevođenje, književnost kao spona među zemljama, sistem nagrada i društvenih priznanja, sajmovi knjiga, rezidencijalni programi i stvaralačke kolonije, značaj društvenog i političkog angažmana u savremenoj književnosti na nemačkom jeziku.

Kroz zabavan i poučan program, interaktivne radionice, čitalačke klubove, predavanja, igraonice i performanse, posebno će biti predstavljeno kreativno stvaralaštvo za decu i omladinu.

Program za ponedeljak, 23. oktobar

“Riko, Oskar i tajanstvene senke” naziv je kreativne radionice iz Dečjeg kutka, za učenike IV i V razreda osnovne škole, koju će od 11 do 12 časova voditi Jasminka Petrović i Bojana Lukić.

U podne počinje “Neobična geografija”, program kroz koji će biti prezentovane zemlje učesnice i njihove manje poznate specifičnosti. Učesnici su Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, austrijski ambasador Johanes Ajgner, Filip Ge, ambasador Švajcarske, kao i predstavnik Lihtenštajna.

Pod nazivom “Okrutni tango”, Nebojša Barać razgovaraće sa Hertom Miler od 15 časova.

Na Platou “Crnjanski” u 16 časova počinje program “Goodbye Moskva” – razgovor sa Vladimirom Kaminerom.

“Književnost je opsesivna” tema je o kojoj će, u 17:30, govoriti Marsel Bajer.

Današnji program počasnih gostiju završava se van Sajma – u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u 20 časova. Biće to veče sa Hertom Miler – “Logika 29. februara”. Tekstove će čitati glumica Mirjana Karanović.