U subotu, 18. maja 2024. godine, u Hali 5 Beogradskog sajma održava se ADCC Serbia Open 2024 (Abu Dhabi Combat Club), sabmišn grepling takmičenje.

Na takmičenju očestvuje preko 500 takmičara iz zemlje i inostranstva, kao i veliki broj posetilaca. Uz podršku medijskog partnera Arena Čenels grupacije takmičenje je pokriveno TV prenosom na Arena Fajt kanalu.

ADCC organizacija predstavlja najveću i najprestižniju sabmišn fajting organizaciju koja je postavila visoke standarde produkcije i organizacije događaja u greplingu. Slobodnijim i jasno definisanim pravilima, obučenim ljudima i velikim nagradama ADCC organizacija je dostigla veliku popularnost u svetu i kod nas.

Svojom izuzetnom aktivnošću ADCC savez Srbije doprinosi promociji sporta i sportskih aktivnosti i jačanju fizičke i mentalne snage kod dece, omladine i starijih uzrasta. Cilj je da se ljudi podstaknu na fizičku aktivnost i da doprinesu stvaranju zdravije i kvalitetnije zajednice.

Iako nije olimpijska disciplina, grepling je kao kao sastavni deo više borilačkih veština stekao popularnost širom sveta i u našoj zemlji. Grepling podrazumeva kombinaciju snage i tehnike. U stojećoj poziciji, grepling je sličan slobodnom stilu u rvanju, ali se odlikuje specifičnim pravilima i propisima. Tehnike uključuju bacanje, udarce telom, rukohvate i poluge, dakle čitav dinamički opseg veština. Na terenu se fokus pomera na razne prelaze, nosače i poluge primenjene strateški na različitim delovima tela protivnika da bi se uspostavila dominacija.