Značajan deo pratećeg programa sajmova 112 Expo i EcoFair namenjen je najmlađim posetiocima, a za njihovu edukaciju predviđena je hala 1A i prostor ispred hale 2.

Tako će od 2. do 5. oktobra, svakodnevno, u 12 h i popodne, u atrijumu hale 2, biti održavane pokazne vežbe vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP RS, Gorske službe spasavanja, Hitne pomoći, Crvenog krsta, Vatrogasne brigade Beograd.

Od 3. do 5. oktobra, od 11 do 16 h, Caritas Srbije organizuje niz radionica pod nazivom „Znanjem do sigurnosti“. Tokom sajma u izložbenom prostoru Caritasa Srbije, deca će moći kroz igru da nauče o prirodnim katastrofama koje su na ovim prostorima zastupljene, kako nastaju, kako ih prepoznati i kako se ponašati ako se dogode. Jedan deo prostora će biti posvećen edukativnim materijalima kao što su bojanke, slikovnice, posteri i društvena igra „Ne rizikuj čoveče“. Svoje znanje deca će moći da testiraju u nekoliko igara, osmišljenih da kroz kreativno izražavanje učesnici pokažu koliko su naučili i koliko znaju.

Svakodnevno, od 3. do 5. oktobra, ispred hale 1, biće organizovane pokazne vežbe komunalnih vozila i opreme izlagača Rasco-Tamp i Vladex.

Takođe od 3. do 5. oktobra, od 10 do 17 h, u hali 1A, ORCA organizuje radionicu pod nazivom „Ekološki otisak“, koja uključuje projekcije ekoloških filmova, obrazovanje o dobrobiti životinja i zaštiti prirode, održivoj poljoprivredi i zaštiti prirode, rešavanje problema napuštenih životinja itd. Pod sloganom „Napravimo mesto za promene“, počeće kampanja prikupljanja sredstava za osnivanje “prvog studentskog doma za zaštitu životinja i prirode u Srbiji“. Biće organizovana i ORkiCA za decu od 6 do 12 godina.

Na istom štandu će svoj edukativni program i radionice organizovati i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

U organizaciji Prirodnjačkog muzeja Srbije biće postavljena izložba „Ambrozija“.

Sva tri dana sajma EcoFair, od 3. do 5. oktobra, od 10 do 17 h, u hali 1A, u organizaciji izlagača E-prime i Nextbike, posetioci će se moći provozati specijalnim biciklima za javni prevoz, a sve u okviru promocije bicikla kao ekološki odgovornog urbanog saobraćajnog sredstva. Kao šlag na tortu sledi takmičenje za posetioce „Najsporije trke bicikala“.

Dana 4. oktobra, od 10 do 11 h, takođe u hali 1A, u okviru svoje radionice za decu, JKP „Gradska čistoća“ Beograd organizuje eko-kviz namenjen deci školskog uzrasta.