Do početka 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga ostalo je četiri dana. Pod sloganom “Ključ je u knjigama”, ova kultna manifestacija počinje u nedelju, 22. oktobra i traje do naredne nedelje – 29. oktobra. Na ovaj najreprezentativniji Sajam knjiga u regionu, od gotovo 500 direktnih izlagača, 50 dolazi iz inostranstva, a posetioci neće imati lak zadatak – ako žele da pogledaju kompletnu ovogodišnju izložbenu postavku, stara i nova izdanja, različite promocije, prezentacije, polemike o problemima koji muče izdavače i bibliotekare, da prisustvuju razgovorima sa piscima, obeležavanju jubileja, da obiđu izložbe i ostale segmente pratećeg programa – moraće da obiđu više od 30 hiljada kvadrata u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4.

Savremena književnost na nemačkom jeziku nalazi se u fokusu manifestacije, jer su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, zemlje nemačkog govornog područja, ovogodišnji počasni gosti Sajma knjiga.

Pored zemalja koje su počasni gosti, na 62. Sajmu knjiga predstaviće se i izdavači iz Angole, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Govoreći na drugoj konferenciji za novinare, dr Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, rekao je da je ova manifestacija izraz kulture u kojoj je knjiga na prvom mestu, ali i da je bitna jer je posrednik između pisaca, izdavača i čitalaca.

Programski urednik Sajma knjiga – dr Dragan Hamović, istakao je da je pred nama praznična nedelja knjige, za koju je pripremljen čitav korpus programa. On je naglasio da je reč o komercijalnoj manifestaciji, ali da će biti prilike i da se promoviše neprofitno izdavaštvo. Pažnju treba obratiti i na zanimljiva dešavanja u Dečjoj sali, u kojoj je predviđen čitav niz programskih dešavanja.

Frank Bauman, direktor Gete instituta u Beogradu, rekao je da se raduje što je za počasnog gosta ove godine pozvan jedan jezik a ne jedna država, jer se tako udruženim snagama, na najbolji način, predstavljaju četiri zemlje – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtejnštajn. Na Sajmu ali i van njega, u organizaciji Instituta predstavljaće se autori, književnost, ali i druga kulturna dešavanja, a posebna pažnja biće posvećena prevođenju i prevodiocima.

Frank Bauman, direktor Gete instituta u Beogradu

Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, naglasio je da će ovogodišnju “smotru knjige” u ime počasnog gosta otvoriti austrijski književnik Karl Markus Gaus, ali da u beograd dolazi još pet književnika iz Austrije, koji će reprezentativno predstaviti njihovu književnost.

Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma

U ime Udruženja KROKODIL na konferenciji za štampu govorio je i pisac Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor. On je rekao da će Udruženje kroz nekoliko formata predstavljati pisce, ne zemlje, a tim povodom angažovano je 40 autora i više od 30 moderatora. Program će svakog dana počinjati dešavanjima namenjenim deci, koji će realizovati Jasminka Petrović, a članovi KROKODILA biće zaduženi za razgovore sa piscima za odrasle. Na “Plavoj sofi” su planirani polusatni intervjui sa književnicima, a prvi razgovor planiran je sa Hertom Miler. Važan format biće i debatni razgovori, na kojima će učesnici fenomenološki obrađivati različite teme iz oblasti književnosti i kulture.

Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor Udruženja KROKODIL

PISCI, INOSTRANI GOSTI

Od oko hiljadu knjiga savremenih autora koji pišu na nemačkom jeziku, čak 350 će u Beogradu imati svoju premijeru na srpskom jeziku. Među uglednim piscima koji će se predstaviti su Karl Markus Gaus, Herta Miler, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.

Pored pisaca koji dolaze iz zemalja koje su počasni gosti, ljubiteljima književnosti predstaviće se i Jevgenij Vodolazkin, Marsel Bajer, Angela Rihter, Gabrijela Šubert, Robert Hodel, Ala Tatarenko, Andrej Bazilevski, Nikola Malović i mnogi drugi.

SVEČANO OTVARANJE

Svečano otvaranje Sajma knjiga odavno je postalo dešavanje koje ljubitelji književnosti ne propuštaju, a ceremonija je ove godine zakazana za 22. oktobar u 18 časova. U ime počasnog gosta Sajma knjiga prisutne će pozdraviti Karl Markus Gaus, austrijski pisac i publicista, veliki poznavalac književnosti srednje i istočne Evrope i uticajni književni kritičar na nemačkom govornom području, a 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga svečano će proglasiti otvorenim akademik Miro Vuksanović, istaknuti pisac i kulturni radnik.

Nezavisno od svečanog otvaranja zakazanog za 18 časova, Sajam će za posetioce i tog prvog dana – 22. oktobra, biti otvoren od 10 časova.