Nagrade 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga svečano su uručene u dupke punoj sali “Ivo Andrić”, koja nije mogla da primi sve zainteresovane da prisustvuju ovom svečanom činu.

Žiri koji je radio u sastavu prof. dr Dragan Simeunović, predsednik, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, prof. dr Zorana Opačić i Marina Vulićević odlučio je da nagrada za Izdavača godine u 2019. pripadne izdavačkoj kući Laguna, Beograd.

U obrazloženju se kaže da je Laguna samo za Sajam pripremila “čak 80 novih naslova. U prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige, bez ponovljenih naslova. Na ovogodišnjem Sajmu je prisutna sa preko 4000 naslova”. U toku protekle ali i ove izdavačke godine autori Lagune su dobili brojne nagrade. “Među njima se izdvaja ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke sa romanom Veliki pad. Pored ove knjige Laguna izdaje I dela ovogodišnje dobitnice Bukerove nagrade Margaret Atvud.

Ovogodišnja nagrada za Izdavački poduhvat godine dodeljena je ravnopravno Desetom kolu antologijske edicije 10 vekova srpske književnosti, čiji je izdavač Izdavački centar Matice srpske iz Novog Sada, i Proznim delima srpskih naučnika – Službeni glasnik i Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”.

Odlukom žirija nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore u 2019. pripala je IIU Svetigora, Cetinje, Crna Gora, za Izabrana djela Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija; izdavaču New Avenue Books za Great Serbian Short Stories Branka Mikašinovića i Zadužbini “Petar Kočić”, Republika Srpska, za delo Stare srpske povelje i pisma, Ljubomir Stojanović, fototipsko izdanje priredio akademik Rade Mihaljčić.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke dodeljeno je delima “Rodolf Arčibald Rajs – Izabrana dela”, izdavačke kuće “Javno preduzeće Zavod za udžbenike” i Kriminalističko-policijski univerzitet, i “Dobrica Ćosić – između politike i književnosti” Zorana Avramovića, izdavačka kuća “Javno preduzeće Zavod za udžbenike”.

Članovi žirija su Nagradu za dečju knjigu godine 2019. ravnopravno dodelili knjigama “Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić, u izdanju Lagune, i “Poziv” Nikolete Novak, u izdanju Pčelice.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip ove godine je pripalo knjigama “Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu”, izdavačka kuća Medija centar “Odbrana”, i “78 dana Apokalipse – istina optužuje, NATO bombardovanje Jugoslavije 1999”, izdavači Asocijacija “Srpska veza”, Beograd, i Prometej, Novi Sad.

O Nagradi za najlepšu knjigu na 64. Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga odlučivao je žiri u sastavu Jugoslav Vlahović, prof. FPU, predsednik, Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU, i Tijana Kojić, doc. FPU, a nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu dodeljena je knjizi “Dobrosav Bob Živković” u izdanju izdavačke kuće Kreativni centar, u grafičkoj opremi Dušana Pavlića.

Isti žiri procenio je da Nagrada za najlepšu dečju knjigu treba da pripadne knjizi “Dar-Mar” autorke Dragane Mladenović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović, u izdanju Kreativnog centra.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Andreju Dolinki za knjigu “Cimanje slike” Pavla Levija, u izdanju Multimedijalnog instituta, Zagreb, i Fakulteta za medije i komunikacije, Beograd.

Svečano proglašenje i dodela nagrada sastavni je deo višedecenijske tradicije Beogradskog sajma knjiga.