Награде 64. Међународног београдског сајма књига свечано су уручене у дупке пуној сали „Иво Андрић“, која није могла да прими све заинтересоване да присуствују овом свечаном чину.

Жири који је радио у саставу проф. др Драган Симеуновић, председник, Јасмина Нинков, Миљурко Вукадиновић, проф. др Зорана Опачић и Марина Вулићевић одлучио је да награда за Издавача године у 2019. припадне издавачкој кући Лагуна, Београд.

У образложењу се каже да је Лагуна само за Сајам припремила „чак 80 нових наслова. У претходних 12 месеци објавила је 372 нове књиге, без поновљених наслова. На овогодишњем Сајму је присутна са преко 4000 наслова“. У току протекле али и ове издавачке године аутори Лагуне су добили бројне награде. „Међу њима се издваја овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке са романом Велики пад. Поред ове књиге Лагуна издаје И дела овогодишње добитнице Букерове награде Маргарет Атвуд.

Овогодишња награда за Издавачки подухват године додељена је равноправно Десетом колу антологијске едиције 10 векова српске књижевности, чији је издавач Издавачки центар Матице српске из Новог Сада, и Прозним делима српских научника – Службени гласник и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“.

Одлуком жирија награда Најбољи издавач из дијаспоре у 2019. припала је ИИУ Светигора, Цетиње, Црна Гора, за Изабрана дјела Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија; издавачу New Avenue Books за Great Serbian Short Stories Бранка Микашиновића и Задужбини „Петар Кочић“, Република Српска, за дело Старе српске повеље и писма, Љубомир Стојановић, фототипско издање приредио академик Раде Михаљчић.

Посебно признање за допринос у области науке додељено је делима „Родолф Арчибалд Рајс – Изабрана дела“, издавачке куће „Јавно предузеће Завод за уџбенике“ и Криминалистичко-полицијски универзитет, и „Добрица Ћосић – између политике и књижевности“ Зорана Аврамовића, издавачка кућа „Јавно предузеће Завод за уџбенике“.

Чланови жирија су Награду за дечју књигу године 2019. равноправно доделили књигама „Нећу да мислим на Праг“ Соње Ћирић, у издању Лагуне, и „Позив“ Николете Новак, у издању Пчелице.

Специјално признање за издавача, књигу или стрип ове године је припало књигама „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату“, издавачка кућа Медија центар „Одбрана“, и „78 дана Апокалипсе – истина оптужује, НАТО бомбардовање Југославије 1999“, издавачи Асоцијација „Српска веза“, Београд, и Прометеј, Нови Сад.

О Награди за најлепшу књигу на 64. Београдском међународном сајму књига одлучивао је жири у саставу Југослав Влаховић, проф. ФПУ, председник, Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ, и Тијана Којић, доц. ФПУ, а награда „Богдан Кршић“ за најлепшу додељена је књизи „Добросав Боб Живковић“ у издању издавачке куће Креативни центар, у графичкој опреми Душана Павлића.

Исти жири проценио је да Награда за најлепшу дечју књигу треба да припадне књизи „Дар-Мар“ ауторке Драгане Младеновић, коју је илустровао Борис Кузмановић, у издању Креативног центра.

Специјално признање за младог дизајнера додељено је Андреју Долинки за књигу „Цимање слике“ Павла Левија, у издању Мултимедијалног института, Загреб, и Факултета за медије и комуникације, Београд.

Свечано проглашење и додела награда саставни је део вишедеценијске традиције Београдског сајма књига.