Јуче отворен за посетиоце, а данас уз свечану церемонију, 52. Сајам образовања и наставних средстава у хали 2Ц Београдског сајма, одржава се ове године под слоганом „Учинимо свет бољим“.

Манифестацију која се одржава под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, отворила је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете Владе Републике Србије.

– Велико ми је задовољство да вам свима пожелим добродошлицу на 52. Сајам образовања и будем ваш домаћин. Желим да нагласим колико смо поносни на наше младе широм Србије, ово је време деце и децу треба да слушамо и учинимо свет бољим – истакла је министарка.

Министарка је подсетила колико је образовање данас, можда више него икад, важно за човека.

– Образовање у Србији је доступно на осам језика националних мањина, чиме се ретко која земља у свету може похвалити. Наставићемо процес дигитализације и модернизације нашег школства, а то ћемо спровести кроз различите пројекте и у сарадњи са нашим партнерима. Желимо да наш систем буде одржив за ученике, просветне раднике и све раднике наших школа. Наши образовни систем континуирано тежи ка прогресу – рекла је Ђукић-Дејановић.

Београдски сајам, центар домаће и регионалне привреде, организовањем Сајма образовања и наставних средстава наставља да позиционира образовање као један од апсолутних приоритета доба у коме живимо. Знање и образовање представљају темељ развоја сваког друштва и кључ за постизање напретка у свим аспектима живота.

Изложбени програм

Манифестација је значајна годишња свечаност која окупља све релевантне актере у области образовања и као инспиративан скуп едукативних иновација има за циљ да промовише, размену најбољих пракси и најновија наставна средства, учила и уџбенике и представи образовно-васпитне установе и њихове програме.

Одржавајући се традиционално паралелно са Међународним београдским сајмом књига, догађај је истински храм знања где се сусрећу представници образовних институција, педагози и наставници, истраживачи и издавачи. Посетиоце очекује веома успешан спој педагогије, креативности и технологије, стварајући простор за дијалог и размену идеја које обликују будућност образовања.

Средишња тема манифестације је, поред представљања образовно-васпитних установа и промоција најновијих наставних метода и приступа, као и представљање иновативних наставних средстава. Посетиоци имају прилику да истраже богатство дигиталних ресурса, интерактивних платформи и едукативних апликација које трансформишу учење у динамично искуство. Сајам представља програме образовних институција и установа различитих нивоа и струка, савремена наставна средства, уџбенике и остала едукативна издања, дидактичка средства и игре које подстичу креативност, моторику и др.

Део излагачког програма чине и: професионална оријентација, предузетништво, подстицај на образовање, доживотно учење, трансфер знања, инклузивно образовање, неговање талената, међународна сарадња.

Пратећи програм

Излагачки део манифестације употпуниће садржајан пратећи програм који ће се одвијати у Сали за пратећи програм у хали 2Ц, а поред стручних предавања, посетиоци ће бити у могућности да присуствују и радионицама, промоцијама, презентацијама намењене широј јавности.

Поред програма у Сали, свакодневни програми ће се одвијати и на штанду Министарства просвете као и на штандовима излагача.

Школски дан – четвртак, 26. oктобар

Школски дан намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Излагачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Свеукупно, атмосфера и програм манифестације осмишљени су да подржала све ученике у њиховом учењу и развоју. За професионалце из области образовања и наставних средстава ово је простор за размену идеја, умрежавање и склапање партнерстава између образовних институција, издавача и технолошких иноватора.

За 100 хиљада посетилаца, које сваке године Београдски сајам угости током Сајма образовања и наставних средстава и Сајма књига, ова манифестација није само догађај; то је прилика за појединце и друштво да расту, уче и просперирају кроз културу и образовање.

Радно време 52. Сајма образовања и наставних средстава (као и 66. Међународног београдског сајма књига):

21 – 22. 10. (субота и недеља) од 10 до 21 сат,
23.10. (понедељак), 24.10. (уторак), 25.10. (среда) и 26.10. (четвртак) од 10 до 20 часова,
27.10. (петак), 28.10. (субота) и 29.10. (недеља) од 10 до 21 сат.

Цена улазнице: Цена појединачне улазнице је 350 динара, за групне посете (најмање 20 особа/ученика) 250 динара.

Паркинг: 150 динара по сату.