Sajam nekada

Na današnji dan davne 1957. godine – 23. avgusta pre šest decenija, otvoren je prvi posleratni Sajam tehnike u Beogradu. Odrednica posleratni bitna je statističarima i onima koji prate jubileje, jer se prvo izdanje ove izuzetne manifestacije, kasnije će se pokazati – svetskih dimenzija, istinski desilo dve decenije ranije – predratne 1937. godine.

Ovo je prilika da se prisetimo 23. avgusta 1957. godine, kada je oko 9,30 časova, u prisustvu visokih državnih zvaničnika, vrpcu ispred hale 3 svečano presekao Franc Leskošek, član Saveznog izvršnog veća. A na Sajmu je i te kako imalo šta da se vidi, jer su sve hale bile krcate. Posmatrači su tada procenili da je za letimično pregledanje svih eksponata potrebno najmanje “dan i noć”. Nasuprot, činilo se, ionako optimističnom očekivanju da će manifestaciju obići oko 500 hiljada ljudi, na dan zatvaranja u podne na Sajmu je “prebrojano” milion i 115 hiljada posetilaca.

Na galeriji hale 1 nalazio se Klub poslovnih ljudi, čiji je zadatak bio da povezuje i uspostavlja kontakte. U prvim izveštajima stoji da je samo preko njih i na štandovima sklopljeno poslova vrednih više od 118 milijardi dinara. Ugovoren je uvoz roba u vrednosti od 7,5 miliona dolara, kao i izvoz vredan 10,5 miliona dolara.

Ono što je preskočeno 23. avgusta 1957. godine, iako je bilo u planu – da na dan otvaranja Sajma tehnike počne i emitovanje televizijskog programa, ispravljeno je godinu dana kasnije. Na prvu posleratnu godišnjicu Sajma tehnike i tehničkih dostignuća, odnosno godišnjicu i samog Beogradskog sajma, kao i na 20. godišnjicu prvog „Filipsovog“ TV emitovanja, iz studija smeštenog na Sajmu – TV Beograd emitovao je svoju prvu emisiju.

Bila je subota, 23. avgust 1958. godine i počeo je eksperimentalni program TV Beograd iz još nedovršenog studija. Najavila ga je Olivera Živković, spiker Radio Beograda. Olga Nađ je obavestila gledaoce o emisijama koje će biti na programu, a zatim je najavila prenos otvaranja Međunarodnog sajma tehnike i naučnih dostignuća. Reditelj prvog prenosa bio je Miroslav Dedić.

Beogradski sajam bio je, dakle, dvostruko bitan i u rađanju TV Beograd, koja danas takođe obeležava jubilej – pored prvog studija koji se nalazio u sajamskom krugu, značajan deo programa emitovanog prvog dana bio je posvećen otvaranju i održavanju 2. Sajma tehnike i tehničkih dostignuća.