Međunarodni dan ljudskih i manjinskih prava – 10. decembar, od ove godine obeležavaće se posebnom sajamskom manifestacijom pod nazivom „Mozaik Srbije“. Prvi sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji organizuje Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Na Sajmu će se predstaviti nacionalni saveti brojnih manjina – mađarske, slovačke, češke, romske, crnogorske, bošnjačke, nemačke, bugarske, rumunske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrainske, vlaške i aškalijske. Nacionalni saveti će na štandovima predstaviti svoju kulturnu baštinu, od narodnih nošnji, starih zanata, gastronomskih specijaliteta, ručne radinosti do izdavaštva, a u okviru kulturno-umetničkog programa, koji počinje u 11 časova, kulturno-umetnička društva izvodiće tradicionalne igre i pesme. Uz folklorne ansamble, nastupaće i recitatori, frulaši, plesne grupe, guslari…

Svečano otvaranje manifestacije „Mozaik Srbije“ je u subotu, 10. decembra 2016. godine u 11 časova u hali 3A Beogradskog sajma.

Sajam će biti otvoren od 10 do 16 časova, a ulaz je besplatan.