Међународни дан људских и мањинских права – 10. децембар, од ове године обележаваће се посебном сајамском манифестацијом под називом „Мозаик Србије“. Први сајам посвећен националним мањинама које живе у Србији организује Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са националним саветима националних мањина.

На Сајму ће се представити национални савети бројних мањина – мађарске, словачке, чешке, ромске, црногорске, бошњачке, немачке, бугарске, румунске, хрватске, буњевачке, русинске, украинске, влашке и ашкалијске. Национални савети ће на штандовима представити своју културну баштину, од народних ношњи, старих заната, гастрономских специјалитета, ручне радиности до издаваштва, а у оквиру културно-уметничког програма, који почиње у 11 часова, културно-уметничка друштва изводиће традиционалне игре и песме. Уз фолклорне ансамбле, наступаће и рецитатори, фрулаши, плесне групе, гуслари…

Свечано отварање манифестације „Мозаик Србије“ је у суботу, 10. децембра 2016. године у 11 часова у хали 3А Београдског сајма.

Сајам ће бити отворен од 10 до 16 часова, а улаз је бесплатан.