Stručni žiri 23. Međunarodnog sajma hortikulture Beoplantfair ocenio je nastupe izlagača i eksponate i doneo odluku o dodeli tradicionalnih nagrada i priznanja.

Diplomom za kvalitet i asortiman biljnog materijala – seme, repromaterijal i saksijsko cveće – nagrađen je Rasadnik Topalović – Lipolist, a za kvalitet i asortiman uvoznog sadnog materijala – Arum Deč – Zemun.

Za kvalitet sadnog materijala, nagradu ravnopravno dele Vino kalem – Velika Drenova (sadni materijal voćaka i vinove loze) i Floriva d.o.o. – Ivanjica (sadni materijal jagodičastog voća).

JKP Zelenilo – Beograd nagrađeno je priznanjem za dizajn izložbenog prostora; za promovisanje, širenje značaja i edukaciju u pejsažnoj arhitekturi nagradu je dobio S.U.P.A.S. – Studentsko udruženje pejsažnih arhitekata Srbije, dok je diploma za parkovski mobilijar pripala Ministarstvu pravde, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Na Međunarodnoj izložbi „Darovi prirode“ diplome su dobili Udruženje domaćina Valjevo – Valjevo (za očuvanje tradicije i korišćenje darova prirode), Timomedu d.o.o. – Knjaževac (za asortiman proizvoda od meda) i Udruženje za lekovito bilje Sarlah plus – Pirot (za asortiman proizvoda od lekovitog bilja).

Posebnim priznanjima za nastup na ovogodišnjem sajmu ovenčani su: Alpina d.o.o. – Beograd, za asortiman mašina i opreme; Forma VS d.o.o. – Beograd, za prezentaciju mašina i opreme; KITE d.o.o. – Novi Sad, za asortiman mašina za održavanje velikih zelenih površina; Udruženje pčelara „Pčela“ Grocka, za inovativni proizvod na bazi meda „Energetski imuno miks“, Pčelarstvo – Miloš Bogdanović – Svrljig, za originalni tradicionalne proizvode od meda; PZ Homoljemed – Žagubica, za najbolju ambalažu i prezentaciju proizvoda; Domel d.o.o., Beograd, za kvalitet i asortiman prateće opreme; Vizant SZR, Gornji Milanovac, za asortiman opreme za baštovanstvo, i Eko farma Kovačević, Gornji Milanovac, za kvalitet substrata.

U ime dugogodišnje saradnje i pokroviteljstva Sajma hortikulture pasebno priznanje dodeljeno je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Za dugogodišnju saradnju i podršku manifestaciji Sajma hortikulture diploma je pripala i italijanskoj kompaniji Seed Select.

Specijalnim priznanjima za inovativnost u oblasti hortikulture nagrađeni su: Dragana Bokan – Valjevo, za inovativnost i proširenje asortimana u kategoriji „Darovi prirode“; URBIGO d.o.o. – Beograd, za inovativni proizvod i prezentaciju; Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – Beograd, za prezentaciju, kvalitet i originalnost proizvoda; Srednja zanatska škola za decu sa smetnjama u učenju i razvoju – Beograd, za prezentaciju, kvalitet i originalnost proizvoda; Sveti Sava – Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom, Umka, za prezentaciju, kvalitet i originalnost proizvoda.

Stručni žiri sve odluke je doneo jednoglasno, a radio je u sastavu: Mirjana Laušević, dipl. inž. šumarstva (predsednik), prof. dr Zora Dajić Stevanović, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, i Dušan Todorović, dipl. inž. pejsažne arhitekture.