Međunarodno otvoreno takmičenje Belgrade International F1N Trophy održano je od 7. do 9. jula na Beogradskom sajmu. U saradnji sa AK Beograd, organizator takmičenja bio je AK Modelar. Takmičenje se nalazi i u kalendaru FAI, a ove godine prvi put je održano u dve hale – 1 i 4. Nadmetali su se učesnici iz Srbije i Hrvatske, jer su takmičari iz Rusije, iz tehničkih razloga, odustali na pola puta ka Beogradu. Pokrovitelj manifestacije bio je Beogradski sajam.

Prvog takmičarskog dana – 8. Jula, u seniorskoj konkurenciji u kategoriji F1N prva tri mesta osvojili su takmičari iz Srbije. Prvi je bio Stefan Pavelka, drugi Boško Laćimić a treći Nikola Đorđević.

I u kategoriji F1N – 150 (katapult klizači), u seniorskoj konkurenciji, najuspešniji takmičari su bili iz Srbije. Prvo mesto osvojio je Vojislav Stojković, drugo Slobodan Milić a treće Svetozar Gostojić.

Najuspešniji takmičari u juniorskoj konkurenciji F1N bili su Vidak Veselinović i Aleksandar Ristivojević iz Srbije.

 

Drugog dana u seniorskoj konkurenciji u kategoriji F1N najuspešniji su bili Lazar Laćimić, Nikola Đorđević i Ivan Đeorgievski, a Lazar Laćimić je postigao i državni rekord u najdužem letu – 43,5 sekundi.

U kategoriji F1N – 150, seniori, najbolji plasman ostvarili su srpski takmičari Nikola Đorđević, Vidak Veselinović i Lazar Laćimić.

U juniorskom takmičenju u ovoj kategoriji najuspešniji su bili Vidak Veselinović i Aleksandar Ristivojević.

Sajamska minuta

„Sajamska minuta“ je priznanje ustanovljeno prošle, 2016. godine. Dodeljuje se za postignut rekord u letu modela katapult klizača kategorije F1N – 150. Baš kao što glasi i naziv priznanja, diploma se dodeljuje za let koji u hali 1 traje najmanje jedan minut. Nagrada do sada nije dodeljivana, jer nijedan let nije premašio 60 sekundi. Nezvanični rekord od pre dve godine, sa letom od 57,7 sekundi, drži Vojislav Stojković. Ovogodišnji najbolji rezultat bio je 53,1 sekunde. Rekord u dužini leta klizača u kategoriji F1N postigao je sa 72 sekunde leta Stefan Pavelka. On je praktično „odbranio“ prošlogodišnju pobedu, a ostvareno vreme predstavlja i rekord Srbije.

Diploma Sajamska minuta