Gazdinstvo Dolovac raspolaže sa 10 ha zemljišta, od čega se 3 ha koristi za organsku proizvodnju, dok je na ostalom delu gazdinstva zadržan konvencionalni način proizvodnje. Milenko Dolovac, inženjer informatike, se pre nekoliko godina opredelio za organski način proizvodnje što sada zahteva angažovanje cele porodice.

Na gazdinstvu Dolovac postoji kompletan diverzitet, od cveća pa do najraznovrsnijeg povrće i voća. Na početku redova krušaka nalaze se ruže ili neven. U redove usejavaju bob koji čuva od štetočina, pasulj koji vezuje azot i obogaćuje zemljište, beli luk kao prirodni antibiotik protiv štetočina, a ostavljaju i korove koji privlače biljne vaši.

Pristup organskoj poljoprivredi postaje celovit holistički sistem, usmerena je ka kvalitetu proizvoda, poštovanju ekoloških principa i prirodnih ciklusa uz visok stepen zaštite ekosistema i životne sredine.

Poljoprivredno gazdinstvo Dolovac iz Futoga

Organskom proizvodnjom obuhvaćeni su zasadi kruške (1000 stabala), maline (više od 100 strukova) i aronije, koje će biti u razvoju u narednim godinama, a do tada ih treba čuvati i negovati. U zasadu krušaka nalazi se šest sorti različitog vremena sazrevanja: Junska lepotica, Vilijamovka, Karamanka, Kiferova, Kaluđerka i Abate Fetel.

Od povrtarskih kultura zastupljeni su: krompir, beli luk, crni luk, spanać, salata, rotkvice, tikva, šargarepa, tikvica, krastavac, paradajz, brokoli, pasulj, bob i naravno, Futoški kupus.