Međunarodni sajam hortikulture – Beoplantfair, uz slogan “Bašta u srcu grada”, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 9. aprila u halama 3 i 3a. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije pokrovitelj je, ali i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.

Velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda “Darovi prirode” i Izložba baštenskih i parkovskih mašina Motoplantexpo – deo su bogate i već tradicionalne ponude ove sjajne manifestacije.

Manifestacije je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine otvorio državni sekretar Velimir Stanojević, koji je izrazio zadovoljstvo zbog  njihovog devetog pokoroviteljskog nastupa:

-Beogradski sajam uspešno organizuje mnogo veće manifestacije od ove, ali Sajam hortikulture je definitivno najlepša manifestacija. Ovo je prilika da Ministarstvo prikaže sve što je uradilo u ovoj oblasti, ali i da predstavi prvu Izložbu organskog bilja. Svoje proizvode predstavljaju proizvođači iz najrazličitijih oblasti biljne proizvodnje, tako da su zastupljeni svi sektori. Na Sajmu se predstavljaju i mnoga mala gazdinstva, koja uspešno posluju i uspevaju da zarade za svoje porodice. Ministarstvo očekuje da će agrarni budžet svake godine biti sve veći, tako da ćemo moći da povećavamo i podsticaje za male proizvođače u proizvodnji organskog bilja, cveća, lekovitog bilja, semenskog i sadnog materijala…, najavio je Velimir Stanojević.

Na Sajmu hortikulture više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva – pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, čak i multinacionalnih kompanija, distributera, proizvođača-uzgajivača, trgovaca, pejzažnih arhitekata, akademskih i naučnih institucija, predstavlja kako može da se živi i lepo i zdravo.

REČ-DVE O SAJMU

Posetioci ovu manifestaciju najčešće nazivaju “sajmom cveća”, ali njegovi učesnici u praksi dokazuju da nude mnogo više od toga, ukratko – zdrav život i čistu prirodnu.

Ovogodišnji koncept Sajma hortikulture zasnovan je na sintezi stručnog, edukativnog i kulturnog, a celokupan program Sajma raspoređen je u četiri celine.

“Flora” uključuje sadne i semenske materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, unutrašnju dekoraciju, sisteme zalivanja, staklene bašte, mašine za hortikulturu, sredstva za prihranjivanje i zaštitu biljaka, te biljnu farmaciju i kozmetiku.

Zeleni dizajn” se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašta, parkova i šuma, dendro materijalom, uz prezentaciju stručne literature i publikacija.

“Darovi prirode” i “Organik fest” (nova tematska celina ovog sajma) posvećeni su pečurkama i šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitim čajevima, melemima i balzamima, proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja, organskoj proizvodnji i baštovanstvu, organskim proizvodima i zdravoj hrani uopšte.

“Motoplant” tradicionalno okuplja izlagače, proizvođače i distributere parkovskih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, parkovskog mobilijara, dečjih igrališta, fitnes i sportskih terena, alati i oprema za baštovanstvo, razne vrste materijala za uređenje bašta i vrtova…

Otvoren najlepsi Sajam

STRUČNI I PRATEĆI PROGRAM

Jedno od izvanrednih svojstava ove manifestacije je bogat stručni prateći program, a stručno i edukativno, zajedno sa takmičarskim i humanitarnim, posetiocima Sajma raznih poslovnih profila i ličnih afiniteta omogućuje da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, novim tehnologijama u gajenju bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda, ali i o sistemskim problemima u ovoj oblasti – od normativnih rešenja ili upravljanja u urbanim zelenim prostorima pa do “zelenog bontona”.

Sajamski program podrazumeva i izložbe, demonstracije, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, i to uz najeminentnije domaće i strane predavače i prezentere, a ne nedostaju ni takmičenja i nagrade. Ipak, bez dragocene saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama, takvi programi ne bi bili mogući.

Tradicionalno takmičenje učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije u izradi cvetnih aranžmana sa temom “u susret Uskrsu” – podrazumeva se.

Očekuje se prezentacija takmičarskih disciplina sa prvenstva sekača motornom testerom.

Akcija (okrugli sto) “Jedno drvo za jednog ratnika” pod okriljem Srbijašuma, Ministarstva pravde i Šumarskog fakulteta biće nastavljena.

Očekuje se čitav tematski blok pod nazivom “Kako sačuvati nove zasade šuma”.

Deca iz PKB-ove Srednje poljoprivrede škole organizovaće radionicu o farbanju jaja u prirodnim bojama (travama).

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije obeležiće “Svetski mesec pejzažne arhitekture 2017” organizovanjem dve izložbe radova (Izložba radova sa međunarodne konferencije “Zelena infrastruktura” i “Retrospektivna izložba nagrađenih radova Salona pejzažne arnitekture /2005-2015/), te po jedno predavanje i tribinu.

Predstavnik belgijske kompanije Arbor Klaus van Dajk održaće dva predavanja, jedno o “Brestu – dugo zanemarenoj drvorednoj vrsti”, drugo o “Cvetno-dekorativnim drvenastim vrstama”.

Prirodnjački muzej iz Beograda organizuje izložbu “Staro i nestalo voće Srbije”, koja će predstaviti 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća, pre svega jabuka, krušaka i šljiva…

POČASNI PROMOTER DIPL. INŽ. VLADIMIR MILUTINOVIĆ

Diplomirani inženjer šumarstva za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Vladimir Milutinović rođeni je Valjevac. Vlasnik je poljoprivrednog imanja u selu Valjevska Loznica nadomak Valjeva.

Hobi su mu putovanja, kulinarstvo, pčelarstvo, uzgajanje živine i ovaca, priprema rakije, vina i zimnice, skupljanje semena.

U sklopu pratećeg programa održaće predavanje o “zalivanju biljaka i načinima kvalitetnog snabdevanja biljaka vodom u dužem periodu”.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme Sajma je od 10 do 19 sati.

Pojedinačne ulaznice koštaju 200 dinara, grupne (za više od 20 osoba) i za organizovane grupe đaka i studenata 100, a parking se plaća 100 dinara po satu.