Jedan od najvažnijih regionalnih sajamskih događaja u sektoru građevinske industrije – 47. Međunarodni sajam građevinarstva – svečano je otvoren u Hali 1 Beogradskog sajma, u prisustvu brojnih posetilaca, gostiju i izlagača.

Pod sloganom „Gradimo pametno“, ova manifestacija će od 24. do 27. aprila predstaviti 430 izlagača, proizvođača i distributera građevinskog materijala i opreme, stručnjake, arhitekte, inženjere, nove trendove i tehnologije – od istraživanja terena i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, te nove namenske IT tehnologije u svim sektorima građevinarstva.

Svečano otvarajući Sajam građevinarstva, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije.

Poželevši da sajam bude uspešan, ministar je ukazao na činjenicu da je učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje u 2021. godine iznosilo 6%, a 2022 – 6.4 odsto. Poređenja radi, u 2013. godini učešće je bilo manje od 3 odsto. Ukupna vrednost građevinskih investicionih radova u Srbiji u 2013. je bila 1,6 milijardi, da bi 2022. godine ona iznosila 4,4 milijarde.

Iz raznih geopolitičkih radova, u Evropi se beleži pad građevinske industrije, investicije teže idu u dugoročne projekte koji ne mogu odmah da donesu povrat novca. Zato smo tokom prošle godine imali pad u građevinarstvu, odnosno smanjenje investicione aktivnosti za oko 11 odsto. Mi smo zato doneli odluku da vrednost investicija u Srbiji, onih koje finansira Republika Srbija, bude 3,6 milijardi EUR, Za razliku od nekih drugih vlada koje se ponašaju tako što smanjuju investicije mi smo se odlučili da ih povećamo kako bismo nadoknadili onaj nedostatak privatnih inicijativa i na taj način održali građevinsku industriju. Tu je i ozbiljan nedostatak radne snage, koju smo počeli da uvozimo. To je istovremeno dokaz da postajemo razvijena zemlja, sa liberalizovanim pristupom radne snage našem tržištu.

Vesić je ukazao i na sporost u izdavanju građevinskih dozvola u pojedinim lokalnim samoupravama. “Informacije o lokacije smo prebacili kao mogućnost notarima; obezbedili smo da uslovi komunalnih kuća koji se izdaju u procesu izdavanja građevinske dozvole važe do kraja postupka i da ne mogu više da se menjaju; uveli smo da jednom date primedbe onoga ko izdaje građevinske dozvole važe do kraja postupka i ne mogu da se izdaju nove; uveli smo sertifikate ‘zelene gradnje’ za sve javne objekte i sve objekte preko 10.000 kvadrata; uveli smo obaveznost energetskih pasoša za sve nove objekte ali rokove u kojima će stari objekti morati da dobiju svoj energetski pasoš; zaštitili smo investitore od neprijatnosti u vezi sa divljim deponijama; pre svega za domaće kompanije je važno kad su podizvođači stranima, od njih direktno dobiju novac, a ne da ovi zadržavaju novac…

Vesić je podsetio da se u toku aprila završava prvi deo Moravskog koridora, “pustili smo desetak kilometara obilaznice dela brzog puta Surčin – Novi Beograd, u junu se završava obilaznica oko Beograda do Bubanj potoka, u oktobru se završava drugi deo Moravskog koridora do Koševa, završićemo do kraja ove godine Sremska Rača – Kuzmin, u septembru ćemo pustiti Ruma – Šabac, nastavljamo da radimo do Loznice, do kraja sledeće godine krenućemo još jednu brzu saobraćajnicu – ove godine potpisaćemo ugovor za izgradnju 175 km saobraćajnice Bački Breg – Sombor – Vrbas – Srbobran – Bečej – Kikinda – Nakovo… Sledeće godine ćemo potpisati ugovor za izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, nastavljamo sa izgradnjom brze pruge prema Subotici, sledi tender za izgradnju brze pruge prema Nišu…

Zbog svega toga, Vesić je pozvao na sklapanje novih poslova, za šta je Sajam građevinarstva idealna prilika.

Izlagački program 47. Međunarodnog sajma građevinarstva u Beogradu obuhvata širok spektar proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva. Na sajmu će biti prisutni proizvođači i distributeri građevinskog materijala, opreme i alata, kao i predstavnici kompanija koje se bave projektovanjem, izgradnjom i renoviranjem objekata. Predstaviće se svi proizvodi i usluge – od izgradnje krova do podne keramike, od građevinskih elemenata do kuća po sistemu ključ u ruke.

Među izlagačima će biti i proizvođači betona, građevinskih blokova, cigala, krovne i fasadne obloge, izolacionih materijala, podnih obloga, stakla, drvenih konstrukcija i drugih materijala koji se koriste u građevinarstvu, proizvođači energetski efikasnih sistema i opreme za klimatizaciju i ventilaciju, kao i mnogi drugi.

Pored toga, biće predstavljeni i proizvođači i distributeri građevinske opreme i alata, kao što su bageri, kamioni, dizalice, kompresori, građevinske mašine, alati za zavarivanje, bušenje, brušenje.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa novim tehnologijama u građevinarstvu, uključujući pametne sisteme za upravljanje objektima, automatizaciju i digitalizaciju.

Posebna pažnja će biti posvećena energetskoj efikasnosti i ekologiji, sa akcentom na najnovijim trendovima i proizvodima koji pomažu u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

U okviru Sajma građevinarstva održaće se i najveći međunarodni sajam u oblasti prirodnog kamena i prateće industrije 13. Međunarodni sajam kamena i prateće industrije STONEEXPO SERBIA. Sajam je po tradiciji ponovo biti susreta profesionalaca u industriji kamena iz Srbije, zemalja regiona i sveta. Među stalnim izlagačima su vodeće domaće i međunarodne kompanije koje se bave istraživanjem, eksploatacijom i preradom kamena, proizvodnjom mašina, alata i opreme za eksploataciju, preradu, zaštitu i restauraciju kamena.

Manifestacija će okupiti kompanije građevinske industrije iz više od 20 zemalja. Prvi put na Sajmu građevinarstva organizovano nastupa PK Crne Gore.

Nacionalne izložbe Organizovani nastup izlagača iz inostranstva doprinosi uspostavljanju brojnih poslovnih kontakata i saradnje. Na ovogodišnjem sajmu biće predstavljene nacionalne izložbe Austrije, Crne Gore, Češke Republike, Indije, Kine, Republike Srpske i Turske.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Beogradski sajam tradicionalno na Sajmu građevinarstva dodeljuje nagrade za proizvode iz nekoliko robnih grupa, u cilju podsticanja izlaganja novih tehničko-tehnoloških rešenja.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme manifestacije: 24 – 26. april: 10:00 – 19:00, 27. april: 10:00 – 17:00

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, i važe i za 28. Međunarodni sajam hortikulture, dok je za grupne posete cena ulaznice 300 dinara. Ulaznice za đake i studente: 200 dinara uz đačku knjižicu i indeks. Cena parkinga je 200 dinara po satu.