Kada je poslednjeg dana 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji se odvijao pod sloganom PISMO=GLAVA, ambasador Egipta uručio „Otvorenu knjigu” otpravnici poslova ambasade Rumunije, čime je najavljeno da će naši susedi biti počasni gosti narednog, šezdeset i petog izdanja najveće kulturne manifestaciji u ovom delu Evrope, niko nije mogao da pretpostavi da će gotovo cela 2020. proteći u znaku slogana „Budimo odgovorni” i da će većina velikih ovogodišnjih kulturnih događaja biti odložena za neka sigurnija i zdravija vremena.

Međunarodni beogradski sajam knjiga je organizovao digitalne dvodnevne tribinske programe koji će biti realizovani u petak, 11. i subotu, 12. decembra pod zajedničkim naslovom „Otklon od distance“. Tokom ova dva dana, biće održano osam razgovora, u kojima će učestvovati istaknuti predstavnici domaće književne i šire kulturne scene.

Razgovaraće se o Meši Selimoviću, Borislavu Pekiću, prevodilačkom pozivu, književnosti za decu, jubileju manastira Šišatovac, problemu periodizacije savremene srpske književnosti i o načinu na koji su domaći mediji funkcionisali i funkcionišu u doba pandemije.

Kompletan program i imena svih učesnika nalaze se ovde, a svih osam tribina svi zainteresovani će uživo moći da prate preko zvaničnog fejsbuk profila Sajma knjiga.

Sve tribine potom će se naći na sajamskom jutjub kanalu i biće dostupne publici preko linkova na mnogim sajtovima naših medijskih kuća.