Када је последњег дана 64. Међународног београдског сајма књига, који се одвијао под слоганом ПИСМО=ГЛАВА, амбасадор Египта уручио „Отворену књигу” отправници послова амбасаде Румуније, чиме је најављено да ће наши суседи бити почасни гости наредног, шездесет и петог издања највеће културне манифестацији у овом делу Европе, нико није могао да претпостави да ће готово цела 2020. протећи у знаку слогана „Будимо одговорни” и да ће већина великих овогодишњих културних догађаја бити одложена за нека сигурнија и здравија времена.

Међународни београдски сајам књига je организовао дигиталне дводневне трибинске програме који ће бити реализовани у петак, 11. и суботу, 12. децембра под заједничким насловом „Отклон од дистанце“. Током ова два дана, биће одржано осам разговора, у којима ће учествовати истакнути представници домаће књижевне и шире културне сцене.

Разговараће се о Меши Селимовићу, Бориславу Пекићу, преводилачком позиву, књижевности за децу, јубилеју манастира Шишатовац, проблему периодизације савремене српске књижевности и о начину на који су домаћи медији функционисали и функционишу у доба пандемије.

Комплетан програм и имена свих учесника налазе се овде, а свих осам трибина сви заинтересовани ће уживо моћи да прате преко званичног фејсбук профила Сајма књига.

Све трибине потом ће се наћи на сајамском јутјуб каналу и биће доступне публици преко линкова на многим сајтовима наших медијских кућа.