U organizaciji Srpskog društva za osvetljenje, u okviru stručnog pratećeg programa, već prvog dana 62. Sajma tehnike održan je „Dan svetlosne tehnike“.

Stručnjaci su najavili da je pravilno osvetljenje radnih prostorija izuzetno bitno, jer većina zaposlenih četvrtinu dana provede sedeći u kancelariji. Problem je, kažu eksperti, što pored udobne fotelje i dobrog računara, na produktivnost značajno utiče i odgovarajuća rasveta, a ona se često zaboravlja.

Na dobre i loše primere iz prakse ukazao je Dragan Vučković iz Srpskog društva za osvetljenje. On je podsetio da su za osvetljenje svih unutrašnjih prostorija, samim tim i radnih, bitni nivo i vrednost osvetljenosti, raspodela sjajnosti, ograničenje blještanja, smer upotrebe svetlosti i modelovanje svetlosti, temperatura, boje…

– Za nivo osvetljenosti preporučena vrednost od 2012. godine u Srbiji je 250 do 300 luksa. Ove vrednosti se odnose na kancelarijske prostore i učionice. Ukoliko su zahtevi viši, kao recimo u laboratorijama i nekim biroima za tehničko crtanje, onda nivo osvetljenosti raste najviše do 500 luksa, a u nekim slučajevima, kao na primer u operacionim salama, on dostiže i dve hiljade luksa, objasnio je Vučković. – Ovo definiše investitor projektnim zadatkom, iako zakonski nije u obavezi. Da bi osvetljenje bilo što optimalnije, poželjno je da tavanica bude što svetlija. Kod staklenih površina refleksija je mala, pa je poželjno da prostorija ima zavese, istakao je Vučković govoreći o preporučenim standardima.

On je rekao da bi arhitekte pri izboru nameštaja trebalo da vode računa o refleksiji i da bi ona trebalo da bude difuzna a ne sjajna. Greške se dešavaju kod savremenog industrijskog dizajna gde su tavanice tamne a refleksija niska. Ljudi se u takvim prostorijama osećaju skučeno, kao da ih neko pritiska.

Komentarišući trend prelaska na LED rasvetu, Vučković je istakao da je preporučena temperatura svetlosti, ukoliko se zbog uštede prelazi na ovaj vid rasvete, četiri hiljade kelvina, mada deo stručnjaka zastupa stav da je, zbog nekih negativnih uticaja, tri hiljade kelvina gornja granica.

Pored Beogradskog sajma, „Dan svetlosne tehnike“ podržali su Amiga iz Kraljeva, beogradski BUCK, DC Enerfocoop, Energoprojekt Entel, Ekoš Beograd, Electrolux iz Rusije, Mašinoprojekt Kopring, Meteor, Philips Lighting, SiR Magma.