5. jun - Svetski dan sajamske industrije

Peti jun, Svetski dan sajamske industrije, Beogradski sajam obeležiće izložbom radova studenata Arhitektonskog fakulteta, posvećenom mogućnosti obnove kompleksa Beogradskog sajma i redefinisanja njegovog ambijentalnog statusa. Izložba će biti otvorena u sredu, 5. juna, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma.

„Pristupačan grad“ naziv je integralnog dizajnerskog rešenja urbane regeneracije ambijentalne celine Beogradski sajam u priobalju reke Save i dela Senjaka duž Bulevara vojvode Mišića – od Mosta na Adi do mosta Gazela. Radi se o aplikativnom zadatku za master-studente Arhitektonskog fakulteta školske 2016/2017. godine, kojem je bio cilj da se integralnim urbanim dizajnom istraže mogućnosti unapređenja mobilnosti i dostupnosti na poligonu u Beogradu (Beogradski sajam), sa jedne strane, dok se sa druge strane koncipira prostorno-morfološka i funkcionalno-sadržajna osnova regeneracije urbanog sklopa gradske četvrti (Beogradski sajam, priobalje Save i deo Senjaka) radi podizanja kvaliteta življenja i bezbednog i kvalitetnog kretanja u gradu. Takvim pristupom čovek se stavlja u fokus urbanog dizajna, što podrazumeva prilagođavanje grada novim vidovima kretanja i to prvenstveno ka javnom prevozu, pešačenju i vožnji biciklom, dok se ujedno očekuje transformacija gradskih otvorenih prostora od saobraćajnica namenjenih dominantno automobilima ka ulicama dizajniranim i za ljude i za druge vidove kretanja.

Takođe, povodom obeležavanja Svetskog dana sajamske industrije 2019. godine, Pošta Srbije izdala je ekskluzivnu i ograničenu seriju specijalne poštanske marke. I ovaj filatelistički raritet deo je tradicije Beogradskog sajma, kojom se vrednuju značajni datumi i jubileji.

Poštanska marka Beogradskog sajma, povodom 5. juna - Svetskog dana sajamske industrije