Kina i 17 evropskih zemalja na Beogradskom sajmu

Četvrta ministarska konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama počela je u utorak 8. oktobra 2019. godine performansom “Tehnologija menja budućnost” u hali 4 Beogradskog sajma i trajaće dva dana.

U prisustvu ministra za nauku i tehnologiju Kine Vang Džanga, ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope, te najrelevantnijih predstavnika inovacionih ekosistema iz zemalja učesnica, konferenciju su otvorili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

U privrednom delu konferencije „17+1“ više od 200 kompanija, univerziteta, institucija, investicionih fondova i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i 17 evropskih zemalja predstaviće najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, mobilnosti, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Pored ostalog, prvi put u Beogradu, kineski inovatori prikazaće simulator kretanja brzog voza od Pekinga do Šangaja u različitim vremenskim uslovima. Biće ekskluzivno predstavljena i najsavremenija hologramska projekcija budućeg srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči. U planu je i testiranje mogućnosti i brzine u realnom vremenu globalno aktuelne 5G mreže.

Prema agendi konferencije „17+1“ biće usvojena i Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja učesnica mehanizma „17+1“.

Pored infrastrukturnih projekata na nivou Republike Srbije, gde su kineske kompanije najznačajniji partneri u izgradnji auto-puteva i železničke infrastrukture, te kao investitori u železaru u Smederevu, u RTB Bor i fabriku „Šandung linlong tajers“ u Zrenjaninu, grad Beograd ima u planu nabavku najmodernijih kineskih električnih i dizel autobusa kineske kompanije „Hajger“, kineska kompanija „Pauer Čajna“ je zainteresovana za poslove u vezi sa izgradnjom budućeg beogradskog metroa, kineska državna kompanija „Čajna roud end bridž korporejšn“ je partner u izgradnji pomenutog najvećeg industrijskog parka u ovom delu Evrope na 300 hektara u Borči, kineska kompanija „Jing Long“ treba da preuzme „Ikarbus“ i počne proizvodnju električnih autobusa i izgradnju fabrike baterija za autobuse i automobile, a poznati „Huavei“ predvodi partnerske kompanije u razvoju projekta „Pametni grad“.

Inače, prva konferencija Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope u ovom formatu održana je pre sedam godina u okviru inicijative „Pojas i put“. Investicije Kine u tim regionima u međuvremenu su uvećane pet puta, dok je trgovinska razmena povećana za 50 odsto. Tokom 2018. godine kineska ulaganja samo u poljoprivredi premašila su 1,2 milijarde dolara.