Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najreprezentativniji regionalni razvojno-tehnološki događaj u ovom delu evropskog kontinenta, već po tradiciji privlači pažnju javnosti i znatno pre nego što svoje kapije otvori za sve – i obične i stručne i poslovne posetioce – a ove godine će se to dogoditi od 15. do 19. maja.

Tako se već sad zna da će kulminacija i inače izuzetno bogatog stručnog pratećeg programa nesumnjivo biti godišnja konferencija, odnosno jednodnevni skup pod nazivom „ISCP 2017“ posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije (vodećeg privrednog partnera Srbije) u oblasti novih proizvodnih tehnologija. Radi se o diseminativnoj aktivnosti programa Nacionalne tehnološke platforme Srbije – NTPS.

Radni moto skupa je „Radimo zajedno – ka Industriji 4.0“, a biće održan u četvrtak 18. maja u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. Zbog stručnog i međunarodnog značaja, i treće izdanje ove izvanredne stručne konferencije zajednički je podržano od strane Vlade Republike Srbije i Ambasade Italije u Srbiji.

Paneli i sesije posvećeni su „Industriji 4.0 – prosperitetu kroz tehnologije i inovacije“, „Fabrikama budućnosti i masovnoj digitalizaciji industrijske proizvodnje“, „Obrazovanju inženjera za Industriju 4.0“ (Industrijska robotika u Evropi, Primena istraživanja iz oblasti bioinženjerstva u Industriji 4.0, Integracije Industrije 4.0 u obrazovanje inženjera…) itd.

U radu skupa učestvuju sadašnji i bivši visoki funkcioneri nadležnih ministarstava i drugih državnih organa Srbije i Italije, eksperti iz visokoobrazovnih, naučnoistraživačkih, cehovskih i drugih institucija i organizacija dve zemlje, a organizatori su Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS), Italijanska asocijacija za mehatroniku i automatizaciju (AIdAM), Asocijacija italijanskih i srpskih naučnika i istraživača (AIS3), Privredna komora Srbije, Privredna komora Beograda, Confindustria Serbia – Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji, UCIMU – Asocijacija italijanskih proizvođača alatnih mašina i robota, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, ICE Serbia – Italijanska agencija za promociju spoljne trgovine i Beogradski sajam.