Међународни сајам технике и техничких достигнућа, најрепрезентативнији регионални развојно-технолошки догађај у овом делу европског континента, већ по традицији привлачи пажњу јавности и знатно пре него што своје капије отвори за све – и обичне и стручне и пословне посетиоце – а ове године ће се то догодити од 15. до 19. маја.

Тако се већ сад зна да ће кулминација и иначе изузетно богатог стручног пратећег програма несумњиво бити годишња конференција, односно једнодневни скуп под називом „ИСЦП 2017“ посвећен унапређењу економске сарадње Србије и Италије (водећег привредног партнера Србије) у области нових производних технологија. Ради се о дисеминативној активности програма Националне технолошке платформе Србије – НТПС.

Радни мото скупа је „Радимо заједно – ка Индустрији 4.0“, а биће одржан у четвртак 18. маја у свечаној сали управне зграде Београдског сајма. Због стручног и међународног значаја, и треће издање ове изванредне стручне конференције заједнички је подржано од стране Владе Републике Србије и Амбасаде Италије у Србији.

Панели и сесије посвећени су „Индустрији 4.0 – просперитету кроз технологије и иновације“, „Фабрикама будућности и масовној дигитализацији индустријске производње“, „Образовању инжењера за Индустрију 4.0“ (Индустријска роботика у Европи, Примена истраживања из области биоинжењерства у Индустрији 4.0, Интеграције Индустрије 4.0 у образовање инжењера…) итд.

У раду скупа учествују садашњи и бивши високи функционери надлежних министарстава и других државних органа Србије и Италије, експерти из високообразовних, научноистраживачких, цеховских и других институција и организација две земље, а организатори су Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (АИС3), Привредна комора Србије, Привредна комора Београда, Confindustria Serbia – Удружење италијанских привредника у Србији, UCIMU – Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота, Машински факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, ICE Serbia – Италијанска агенција за промоцију спољне трговине и Београдски сајам.