Osnovna delatnost JKP GSP „Beograd“ je prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

To je danas najveći gradski prevoznik u okruženju, koji sa oko 5.700 zaposlenih i 1.207 vozila u inventaru, svakodnevno uspešno obavlja funkciju javnog gradskog prevoza dvomilionskog Beograda. Sistem javnog prevoza u Beogradu čini 168 linije, od čega na 105 linija rade vozila JKP GSP „Beograd“ (11 tramvajskih, sedam trolejbuskih, jedan e-bus i 85 autobuskih). Ukupna dužina mreže linija na kojoj rade vozila ovog preduzeća iznosi 1.509 kilometara.

Pored redovnog saobraćaja, na 16 linija obavlja se prevoz dece i na 16 ruta mini-bus linija prevoz dece sa posebnim potrebama i ometenih u razvoju do dnevnih boravaka, a GSP radi samostalno i na šest sezonskih linija. Vozilima JKP GSP „Beograd“ radnim danom se preveze oko milion i sedamsto hiljada putnika. Najveće učešće ima autobuski podsistem, slede ga tramvaji, i na kraju trolejbuski podsistem.

JKP GSP BEOGRAD

Elektrobusi u Beogradu

Krajem juna 2016. godine u Beograd su stigli prvi autobusi na električni pogon. Tako je naša prestonica prva u regionu dobila moderno, energentsko-ekološki najsavremenije vozilo za javni gradski prevoz. Projekat nabavke novih elektrbusa JKP GSP „Beograd“ je realizovao u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Sekretarijatom za saobraćaj grada Beograda.

Tehničke karakteristike elektrobusa su: dužina 12 metara, kapacitet 80 putnika, ukupna snaga vučnih motora minimalno 120 kW; vozilo je sa rekuperacijom električne energije, što znači da u fazi kočenja dopunjava svoje baterije; motori nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od -20 do +50°C; vreme punjenja na terminusima je samo 10 minuta i elektrobus je spreman za vožnju narednih 20 km; emisija štetnih materija je nula – potpuno ekološko vozilo. Pet električnih autobusa doprineće smanjenju zagađivanja vazduha u Beogradu i zaštiti životne sredine.

Elektrobusi saobraćaju na liniji EKO 1 (Vukov spomenik-naselje Belvil).

I nabavka pet autobusa na električni pogon je deo projekata kontinuirane obnove voznog parka GSP, koje realizuje Skupština grada, a u cilju obezbeđenja što kvalitetnijeg prevoza Beograđana.