Naftna industrija Srbije predstavila je na Sajmu energetike inovacije u sferi transporta nafte i gasa. Reč je o aminskom postrojenju, jedinom u Evropi, izgrađenom u Elemiru. Postrojenje je donelo niz prednosti u oblasti energetike, ekonomije i ekologije, a odnose se na povećanje kvaliteta gasa i efikasnost proizvodnje.

Ova NIS-ova investicija vredna je 30 miliona evra, ali donosi višestruke koristi. Aminsko postrojenje služi najpre da visok procenat ugljen dioksida u prirodnom gasu spusti ispod tri odsto, što znači da potrošači dobijaju kaloričniji gas. Prema rečima Predraga Grujića, direktora Pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru, tako dobijen metansko-etanski gas, koji dostiže kvalitet ruskog uvoznog gasa, NIS plasira domaćinstvima. Višak ugljen-dioksida se ne ispušta u atmosferu, već se vraća nazad u naftno-gasnu bušotinu kod Rusande, čime se smanjuje efekat staklene bašte i čuva životna okolina. Pored toga, štedi se i energija na bušotini. Sekundarni efekat utiskivanja ovog ugljendioksida u ležište je povećanje ležišne energije koja je potrebna za dobijanje nafte i gasa na ovoj bušotini. Na taj način štedi se energija koja je potrebna pumpama da istisnu naftu i gas iz ležišta.

Postrojenje u Elemiru gradile su isključivo srpske firme, a prezentaciji na Sajmu prisustvovali su studenti zrenjaninskog Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, sa smera za industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa. Otvaranje ovog smera inicirao je NIS kako bi obezbedio visokostručan kadar za svoje potrebe.