42. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA svečano je otvoren u hali 4 Beogradskog sajma, uz prisustvo brojnih gostiju i izlagača.

Ova reprezentativna regionalna sajamska manifestacija namenjena je promociji tehnoloških dostignuća u grafičkoj industriji, izdavaštvu, štampanim medijima, dizajnu, reklamnoj industriji, u proizvodnji, doradi i preradi papira i brojnim drugim segmentima ovih privrednih grana. Već decenijama je njen cilj i misija da na najbolji način integriše mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, namenski IC i dizajnerski hardver i softver u profesionalni, edukativni i vizuelni sajamski izazov visokog međunarodnog formata.

Jelena Đurić, izvršna direktorka kompanije Igepa Cartacell, domaćina ovogodišnje Grafime, otvarajući ovu manifestaciju rekla je da je Grafima, sa ostalim dvema manifestacijama, posle dve teške godine, prilika za razmenu iskustava i stručnih znanja i uspostavljanja saradnje na mestu od kojeg nema boljeg.

Grafima, iako se i sama vremenom promenila i menja se, omogućava da se kvalitetno prate trendovi i inovacije u svakoj pojedinačnoj industriji.

U jednu od tih industrija spada i Igepa Grup, vodeći veletrgovac papirom u Evropi, prisutan u 25 zemalja širom sveta, sa prometom od dve milijarde evra, čiji je Cartacell sastavni deo.

Jelena Đurić je pozvala i na praćenje predavanja u okviru pratećeg programa Grafime, u čemu je Igepa Cartacell dala značajan doprinos.

Miša Čugurović, dugogodišnji izlagač na Grafimi, predsednik organizacionog odbora ove manifestacije i predsednik Grupacije grafičke industrije u okviru Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, potcrtao je činjenicu da Grafima uključuje još dve manifestacije – Biro Expo odranije i prvo izdanje sajma ambalaže PAK AM. Naglasio je da ovaj sajam treba da ostane u ovakvom „živom“, „fizičkom“ formatu, jer nikakvi internet, online ili virtualni formati ne mogu da adekvatno opišu ili dočaraju karaktere i mogućnosti mašina i opreme.

Pod sloganom „Više boje“ posetiocima se ove godine predstavlja više od 70 izlagača različitih profila iz desetak zemalja, a nude izuzetno bogat izbor mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, rezervnih delova i komponenti, polovnih grafičkih mašina, kontrolnih i mernih uređaja i opreme, mašina i opreme za reciklažu otpadnih materijala, sirovina i repromaterijala, ali i finalnih proizvoda grafičke industrije, kreativne i papirne industrije.

Radno vreme Grafime je 21 – 23. septembra od 10 do 18 časova, 24. septembra od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, za grupne posete 300 (za učenike i studente 200), a parking je 150 dinara po satu.